Koja je najbolja hrana za večnu mladost i kožu bez bora

Kako starimo, stari i naše telo i to je, nažalost, nemoguće izbeći. Istraživanja skorijeg datuma pokazala su da nada ipak postoji. Ukoliko se u svakodnevnu ishranu uključi određena vrsta hrane, mogu se i te kako povećati šanse da u dubokoj starosti mozak i dalje ostane mlad.
Borovnica – neki u lekarskim krugovoma vole da se šale i zovu je – “mozgovnica”, među njima i doktor Stiven Prat, autor knjige “Super hrana: 14 vrsti hrane koje će vam sigurno promeniti život”. On navodi da se nakon istraživanja sprovedenim nad životinjama otkrilo da borovnica pruža zaštitu mozga od oksidacionog stresa, kao i da može ublažiti efekte poremećaja koji se javljaju u starosti, poput Alchajmerove bolesti ili demencije. Ono što su istraživanja takođe pokazala jeste da režimi ishrane u kojima obiluje borovnica veoma pozitivno utiču na sposobnost učenja i pamćenja i motoriku kod pacova u godinama, čineći ih po mentalnom sklopu bližim mlađim pacovima. Brojni eksperti za ishranu savetuju i barem jednu šoljicu borovnice dnevno u bilo kom obliku – sveže, zamrznute ili suve borovnice.
Divlji losos – riba koja živi na velikim dubinama, poput lososa, izuzetno je bogata omega-3 mastima, koje su jako bitne kada je reč o normalnom funkcionisanju mozga. Zato mnogi stručnjaci preporučuju lososa zbog svoje “čistoće” i činjenice da ga je veoma lako naći. Ono što takođe treba znati o omega-3 mastima jeste da one sadrže i čestice koje sprečavaju razvijanje upala. Među ostalim vrstama riba koje su bogate ovim mastima jesu i sardine i haringa. Preporučuju se 2-3 puta nedeljno (veličina porcije – 100 grama).
Jezgrovita i semenasta hrana – veoma je bogata vitaminom E, za koji se smatra da usporava slabljenje kognitivnih funkcija kako starimo. A ukoliko u toku dana dodate još i 30 grama oraha, lešnika, brazilskog oraha, badema, kikirikija, suncokreta, susama ili lana, sive ćelije biće vam više nego zahvalne.
Avokado – kada je reč o održavanju mozga, avokado se nalazi prsa uz prsa sa borovnicom, ističe dr Prat. Istina je da je avokado bogat mastima, ali treba znati da su to nezasićene masti, koje poboljšavaju cirkulaciju krvi u telu. Poznato je da dobra cirkulacija znači i zdrav mozak. Avokado takođe snižava i krvni pritisak. Preporuka je jesti četvrtinu ili polovinu avokada uz dnevni obrok, kao dodatak.
Žitarice u ishrani – ovsena kaša, integralni hleb i smeđ pirinač – smanjuju rizik od pojave srčanih oboljenja. Preporučujemo za ishranu polovinu šolje žitarica i jednu krišku integralnog hleba 2-3 puta dnevno.
Savet
Da biste sačuvali zdravlje i funkcije mozga, dodajte navedene namirnice u svoj jelovnik i rezultati će biti vidljivi.