- Kefir potiče sa Kavkaza pre mnogo vekova
- Reč kefir potiče od turske reči “keif”… što bukvalno znači “dobar osećaj” koji se dobija njegovim pijenjem!
- Koristi se kao kiselo mleko u mnogim kulturama širom sveta… pogotovo u Evropi i Aziji
- Kefir je složena simbioza više od 30 mikroflora koji formiraju strukuru zrna na … proteine, lipide i šećer.
- Ima kiseo i malo gaziranai ukus zahvaljujući aktivnostima bakterija pri fermentaciji kvasca.
Vrste kefira:
1. Mlečni kefir
Sastoji se od belih / kremastih zrna naprevljeni fermentacijom kravljeg, kozijeg i ovčijeg mleka i / ili mlečnih dodataka kao što je kokosovo mleko, mleko od soje i pirinča.
2. Vodeni kefir
Bez mleka, sadrži malo vidljiva zrna napravljena fermentacijom šećera.
Kefir ima neverovatan spektar zdravstvenih prednosti.
Nekoliko tipova korisnih mikrobiotika kefira smatra se … nekim od najmoćnijih probiotika koji su na raspolaganju!
– Iako jogurt sadrži korisne bakterije, koje su nestabilne, što znači da ga treba dopuniti i daljim korišćenjem jogurta. Korisne bakterije u stvari kolonizuju crevni trakt, korist koju ne možete da dobijete od jogurta.
– Kefir takođe sadrži dodatne hranljive materije koje nisu prisutne u jogurtu, kao što su: Lactobaillus Caucasus, Leuconostoc, Acetobacter, Streptococcus. Kefir takođe, sadrži korisnu vrstu kvasca kao što je kefiran, koji pomaže u suzbijanju štetnog kvasca koji se može da se grupišu u telu.
Prednosti kefira:
– Proizvodi sopstvene antibiotike
– Eliminiše loše bakterije
– Uspostavlja ravnotežu crevne flore i stomačne kiseline
– Reguliše metabolizam kroz bolje varenje
– Poboljšava cirkulaciju krvi i normalizuje krvni pritisak
– Ima pozitivan efekat na nervni sistem
– Smanjuje nervozu i depresiju
– Povećava energiju i poboljpšava raspoloženje
– Reguliše rad žučne kese i jetre
– Proizvodi antikancerogene sastojke i sprečava metastaze
– Istraživanja su pokazala da mleko uzgajano 24 sata sa živim zrnama kefira može da smanji holesterol i do 63%.
– Ima anti- gljivična svojstva u poboljšanju lečenja raznih kožnih oboljenja.
DIJABETIČARI
Od 200 ispitanika sa dijabetesom tipa 2, neverovatnih 85% njih je dostigao normalan nivo glukoze posle mesec dana ispijanja po 3 šolje kefira dnevno.
NETOLERANTNOST NA LAKTOZU
Mnogi korisni enzimi i bakterije u kefiru pomažu u varenju laktoze.
GUBITAK TEŽINE
Dodavanjem probave i pomaže telu u detoksikaciji, pomaže u mršavljenju u kombinaciji sa izbalansiranom ishranom i vežbama.
Kefir se intenzivno istražuje i ispituje u poslednjih 100 godina.
Dobitnik nobelove nagrade, Elir Mechnikof je pokazao da redovna upotreba kefira može da ublaži narušavanje crevnog trakta, da poboljša rad creva, stvarajući zdraviji sistem za varenje, da povrati imunološki sistem.
Kefir se često naziva kao “čudo od mleka” zbog svojih optimalnih zdravstvenih koristi.