Kako smanjiti menstrualne bolove?

Nadutost, promene raspoloženja, bolovi, umor… Pogledajte moguća rešenja za ublažavanje menstrualnih simptoma…

Sve žene u manjoj ili većoj meri pate od posledica PMS ili same menstruacije. Počinje već nedelju dana pred samo dobijanje i uglavnom su prvi simptomi promene raspoloženja. Zatim se javlja nadutost i na kraju sama menstruacija koja sa sobom nosi bolove…

Rešili smo da nađemo način i kažemo zbogom ovakvim problemima! Sigurno je da ne postoji magično sredstvo, ali ćemo vam pružiti nekoliko korisnih informacija o tome kako možete da kontrolišete svoj organizam.

1. Kontrolisanje raspoloženja

I tako se u tim danima relativno smirene, vesele i normalne devojke pretvaraju u histerične ludače koje ne mogu ni same sa sobom, da ne spominjemo nekoga u društvu. Ma koliko se trudile da uspostavite samokontrolu, teško dolazite do pozitivnih rezultata.

Ove stvari nisu neuobičajene. Oscilacija estrogena i progesterona direktno utiču na nivo serotonina, hormona sreće. Stručnjaci još naglašavaju da manjak kalcijuma naglašava oscilacije ova dva hormona, koji automatski smanjuju nivo serotonina u mozgu.

Tako da je prvi način za ublažavanje ovih simptoma u periodu menstruacije konzumiranje hrane bogate kalcijumom, kao što su sir, mleko i sladoled. Zaista. Neke studije su pokazale da žene koje uzimaju oko 1200 mg dnevno kalcijuma nemaju tolike promene raspoloženja tokom PMS – a.

Drugi način za regulisanje ovog problema jesu češći obroci tokom dana, tačnije jednu nedelju pred menstruaciju smanjite razmak između doručka, ručka, užine i večere. Koliko god banalno zvučalo, ovakva ishrana održava nivo šećera konstantnim i predstavlja najbolji način za eliminisanje osećaja umora.

2. Eliminišete nadutost

Osećaj nadutosti u predelu stomaka je možda jedan od najdosadnijih osećaja u periodu menstruacije. I u ovom slučaju glavni krivci su estrogen i progesteron. Ovi hormoni uslovljavaju organizam da zadržava tečnost tokom menstrucije.

Jedan od načina da ublažite nadimanje jeste eliminisanje soli iz ishrane nekoliko dana pred samo dobijanje. Takođe pijte više tečnosti. Što više tečnosti unosite u organizam pre menstruacije to više organizam eliminiše tokom. Tim se i bolovi smanjuju.

U slučaju da se nadutost nastavlja najbolje je da se posavetujete sa ginekologom o mogućem prepisiva kontraceptivnih pilula ili drugih načina lečenja.

3. Ne odbijajte seks

Većina žena ne može da zamisli seks i menstruaciju u istoj priči, ali ne postoji nijedna prepreka zašto ovo ne bi trebalo da se praktikuje, osim vaše sramežljivosti ili gađenja.

Uostalom, dokazano je da seks može da bude odlično sredstvo za eliminisanje bolova, jer kontrakcije do kojih dolazi priilikom orgazma zajedno sa opuštanjem nakon njega, ublažavaju intenzitet grčeva.

Jedino što morate da vodite računa o higijeni. Preporučljiva je upotreba kondoma, zbog potencijale opasnosti od infekcije, uz to pripremite maramice i peškir kako biste očistili ostatke nakon samog čina.