Kako se osloboditi "spojlera" oko struka

Donosimo vam nekoliko predloga kako možete da se oslobodite masnih naslaga na stomaku.

Svi znamo da je jogurt dobar za naše zdravlje, ali da li ste znali da je odličan i za trbušnjake? Za vitak i savršen struk, nutricionistkinja Ranija Batejni savetuje da posegnete za grčkim jogurtom: “Probiotici koji se nalaze u jogurtu dobri su za probavni sistem jer smanjuju nadutost, sprečavaju gasove i zatvor.

Dijetetičarka i sertifikovani lični trener Erin Palinski podseća nas zašto treba da izbegavamo gazirane napitke: „Ovi napici su puni gasova i mogu vam napuniti stomak vazduhom, što uzrokuje nadutost“, kaže Palinski. „Umesto toga posegnite za niskokaloričnim ili beskaloričnim pićima bogatim antioksidansima kao što je zeleni čaj“, savetuje ona.

Izbegavajte belo brašno i beli pirinač jer se oni vrlo brzo vare uzrokujući nagli skok šećera u krvi. „Povećano lučenje insulina dovodi do stvaranja masnih naslaga u predelu stomaka“, objašnjava Palinski.

Zamenu za beli hleb pronaći ćete u celovitim žitaricama, sočivu i smeđem pirinču. Nedavno istraživanje sprovedeno u Americi pokazalo je da način ishrane zasnovan na kontrolisanju količine kalorija i konzumiranju celih žitarica značajno smanjuje višak masti oko stomaka kod gojaznih ljudi. Ovo se dešava jer insulin sporo reaguje na celovite žitarice koje je sporije vare za razliku od prostih ugljenih hidrata koji se lakše pretvaraju u masne zalihe.

Nova istraživanja su pokazala da ishrana bogata monozasićenim mastima, kao što je maslinovo ulje, pomaže u mršavljenju, naročito smanjenju obima oko struka. Naučnici tvrde da ćete konzumiranjem ovih namirnica smanjiti “šlaufe” čak i ako ne redukujete unos kalorija.

Da li ste se ikada zapitali zašto ste naduveni kada pojedete suši ili kinesku hranu začinjenu soja sosom? Hrana sa visokim procentom natrijuma uzrokuje zadržavanje tečnosti u telu. „Kada zadržavamo tečnosti, stomak izgleda veće i naduveno prekrivajući teško zarađene trbušnjake“, objašnjava Palinski.

Evo još jednog jednostavnog načina da manjite obim u struku. Naime, japanska studija je pokazala da se supstanca koja sirćetu daje kiselost vrlo dobro bori protiv masti. Dokazano je da su osobe koje su uzimale jednu do dve kašičice jabukovog sirćeta dnevno u periodu od dvanaest nedelja značajno smanjile obim i kilažu.