Kako rešiti problem “neregularne” stolice i zatvor (konstipacije)

Opstipacija ili zatvor je veoma čest zdravstveni problem koji se manifestuje kao neredovno i otežano pražnjenje creva, uz oskudnu i tvrdu stolicu. Obično se pod opstipacijom podrazumeva manje od tri stolice nedeljno.

 

Raspon normalnog pražnjenja creva je od dve do tri stolice dnevno do jedne stolice u tri dana. Normalna stolica mora da ima neke osnovne karakteristike kao što su da je formirana, braon boje, bez primesa krvi i sluzi u stolici niti oko nje.

Neophodno je prvo utvrditi otkad pacijent ima zatvor, da li je praćen bolom u trbuhu i maloj karlici, da li u stolici ima krvi ili sluzi, da li se poremećaj odnosi samo na ritam pražnjenja ili ima i drugih tegoba, kakve su navike u ishrani, kakav je način života i rada osobe, da li i koje lekove uzima i kakav je emocionalni status.

 

Lečenje

U najvećem broju slučajeva opstipacije nije potrebna nikakva terapija lekovima, već se poremećaj koriguje promenama navika u ishrani i načinu života.
Povećajte količinu namirnica bogatih biljnim vlaknima kao što su voće, povrće, leguminoze (pasulj, sočivo, grašak, sočivo), jedite integralne žitarice i integralni hleb, musli i mekinje.
Dnevno bi trebalo da unesete oko 15 do 20 grama dijetalnih vlakana.
Pored toga, ova dijeta trebalo bi da obezbedi i veće količine masti (izuzev ako je reč o gojaznosti, ili je kontraindikovana iz nekog zdravstvenog razloga), dovoljne količine vitamina B kompleksa, od kojih je tiamin naročito značajan za održavanje tonusa mišića i peristaltike creva. Od minerala je značajan magnezijum.

 

Ništa bez tečnosti

Po rečima naših sagovornica, pored pravilnog izbora namirnica, neophodan je dovoljan unos tečnosti.

Dnevno je potrebno popiti ukupno 2,5 litra tečnosti; od toga, 1,5 litara trebalo bi da bude negazirana voda, a ostali deo može da se unese preko čaja, soka, raznih supa… Preporučuju se mineralne vode bogate magnezijumom, kao i jogurt sa probioticima.
Pre doručka, „na tašte“, popijte čašu tople vode, jer ona pogodno deluje na peristaltiku creva – preporučuje nutricionista.

 PRIRODNA REŠENJA

Namirnice koje su najefikasnije u sprečavanju i lečenju opstipacije (zatvora) su: grube pšenične mekinje, pirinčane mekinje, suve šljive, smokve, urme, kafa, razno voće i povrće, kao i puno tečnosti. Šolja jake kafe brz je i blag laksativ protiv povremene, akutne opstipacije, ali ona ne može biti lek za stalno i prema nekim ispitivanjima pokazuje bolje dejstvo kod žena nego kod muškaraca. Naročito je efikasna ujutro.

Napitak za pročišćavanje creva:
Uzeti 2 kašike samlevenih semenki lana, staviti ih u vodu, čaj ili sok i popiti. Ovaj napitak koristiti dva puta dnevno i rezultati će se vrlo brzo pokazati.