Kako neudobne cipele utiču na vaše zdravlje

Svaka žena zna koliko stopala mogu biti bolna nakon nekoliko sati provedenih u cipelama na petu, ali i neki drugi modeli nisu najbolji izbor za zdravlje nogu i kičme. Bolna stopala zasigurno ćete imati noseći vrtoglave potpetice, a one koje imaju petu do pet centimetara najbolji su izbor.

Visoke potpetice

Položaj stopala kod nošenja visokih potpetica je takav da je sav pritisak na jastučićima donjeg dela kod prstiju. Zbog toga je teško hodati u cipelama s visokom petom jer treba da znate da balansirate. Koljena i bokovi ističu se prema napred i to šteti kkičmi i nogama. Tako možete lako da se povredite i da uganete nogu ako pogrešno stanete i izgubite ravnotežu, ali i da dobijete upalu živaca uz bolna stopala ili otečen palac zbog nabijanja noge u vrh cipele.

Cipele s punom petom

Iako imaju platformu odnosno punu petu, one imaju slične efekte kao cipele sa visokom potpeticom jer noga stoji u povišenom položaju. Ali, u njima je pritisak na prednji deo stopala nešto blaži i lakše je održavati ravnotežu. Bez obzira na to, prete vam isti problemi kao i kada nosite cipele s visokom petom.

Čizme s visokom petom

Poput cipela na petu, i čizme mogu stvarati iste probleme. Ortopedi savetuju da visina pete ne bi trebalo da bude iznad pet centimetara. Takođe, tu je i pravilo palca, koje kaže da po 25 odsto težine tela prelazi na prednji deo stopala svakim centimetrom više na potpetici. Srećom pa je u čizmama lakše održavati ravnotežu budući da su člankovi čvršći i obmotani u materijal. Zbog toga je i manja šansa da ćete povrediti zglob, ali i dalje postoji problem od umornih stopala, žuljeva i upaljenih živaca.

Baletanke i slične ravne cipele

Ravne cipele ne pružaju dovoljnu podršku stopalu, ali su fleksibilne i dozvoljavaju pokretanje mišićima pa nisu toliko opasne kao cipele na petu. To je dobra strana, a loša da u žurbi možete prevideti neki ekser i stati na njega. Budući da su takve cipele obično s jako tankim đonom, možete ozbiljno da se povredite. Ako dugo nosite cipele bez pete, moguće je da vam se upale mišići i da vas boli sama peta.

Patike sa tankim đonom

One su ravne poput baletanki, ali dobra vest je to što u njih za dodatnu podršku stopala lako možete ubaciti uložak. Takođe su vrlo mekane i prijatne iznutra pa su idealne ako već imate žuljeve ili neke bolne tačke na nogama.

Patike za trčanje

Ni previše pažnje i brige oko udobnosti ne donosi puno dobrog,smatraju ortopedi. Cipele s puno jastučića i zadebljanja u unutrašnjosti slabe vezu između mozga i nogu jer nemate realan osećaj. Dakle, patike za trčanje trebalo bi da koristite samo za bavljenje takvim aktivnostima, a ne da ih nositi po ceo dan jer mislite da su bolje od ostalih.

Japanke

Većina japanki previše je ravna, tanka i otvorena. Zbog toga se noga može lakše povrediti i ovakav tip obuće nikako ne pruža podršku stopalu. Japanke donose još jedan problem, a to je da se prsti između kojih je spojnica japanke i vezica češće grče. Tako je moguća i fraktura palca i prsta do njega.

Čizme za kišu

Nosimo ih u vlažnim i mokrim uslovima, a budući da su čizme za kišu izrađene od nepropusnih materijala, noga skoro uopšte ne diše. Zato su velike šanse da se u njima stvore gljivice, bakterije i razni virusi.