Kako da ublažite menstrualne bolove u leđima?

Menstrualne tegobe osim što kvare raspoloženje, kod velikog broja žena znače potpunu nesposobnost za normalno funkcionisanje.

Grčevi u ndonjem delu stomaka, mučnina i jaki bolovi u ,,krstima” – donjem delu leđa su uobičajeni problemi.

Bolovi koje osećate su uzrokovani grčenjem materice. Svaki mesec se uz zidove materice stvara zadebljanje spremno za primanje oplođenog jajašceta. Ako ne dođe do trudnoće u toku menstrualnog ciklusa hormoni estrogen i progesteron izazivajući kontrakcije utiču na odvajanje i izbacivanje zadebljanja. Materica pritiska vene i kapilare koji ne dostavljaju dovoljno kiseonika do okolnih mišića, pa dolazu do njihovo grčenja. I otuda stižu bolovi u donjem delu leđa.

U današenjm postu otkrivamo vam kako da ublažite ovu menstrualnu tegobu i jednom za svagda zaboravite na bol u leđima.

 

Ovi bolovi su normalna i uobičajena stvar i ne treba da vas zabrinjavaju. Doktoru se obratite samo ako su izuzetno jaki i traju duže do 5 dana.

Bolove možete umanjiti uporebom medikamenata poput ibuprfoena (pre upoterbe se konsultujte sa lekarom ili farmaceutom).

Drugi način su tople kupke i obloge koje možete stavljati na donji deo leđa. Toplota širi vene i kapilare omogućavajući dotok kiseonika do ćelija mišića.

Izbegavajte kofein i preslanu hranu, jer utiču na skupljanje vena i kapilara i tako pogoršavaju bolove.

I na kraju, znamo da u ovim danima verovatno imate energije samo da se spustite na sofu ili u krevet, ali činjenica je da žene koje redovno vežbaju imaju daleko blaže menstrualne bolove. Njihovi mišići su u boljoj formi, kardio-vaskularni sistem je razvijen, pa ređe dolazi do spomenutog skupljanja vena i kapilara. Zato, potrduite se da bar šetate i primetićete da bolovi nestaju.

Takođe, preporučujemo i lagane joga vežbe koje će mišiće osloboditi pritiska.

Vežba br. 1: Zauzmite pozu za puni čučanj sa raširenim stopalima. Ruke prebacite pozadi, pa uhvatite levom desnu i povucite kako biste istegli leđga. Ponovite i sa druge strane.

11

Vežba br. 2: Zauzmite pozu na parteru sa jednom nogom savijenom ispred, a drugom ispruženom pozadi. Neka kukovi budu otvoreni što više. ruke podignite iznad glave, a pogled usmerite kašakama. Udahnite 4-5 puta, pa ponovite sa izmenjenim rasporedom nogu.
22
Vežba br. 3: Sedite na kolena, pa se oslonite o šake koje ste raširile u širini ramena. Spustite zadnjicu na pete i istegnite kičmu. Čelom treba da dodirujete pod. Zatim okrenute glavu na jednu stranu i 5 puta udahnite i izdahnite, pa ponovite i sa glavom okrenutom na drugu stranu.

33