Kako da sprečite grip i prehladu?

Kišovito vreme i niske temperature, idealno vreme za prehladu i grip, pa kako ne biste završili u krevetu, evo par saveta za prevenciju.

Grip i prehlada su na vratima, što znači da treba da ojačamo imunitet kako bismo uspešno prevenirali zarazu. Dobar početak je dovoljna količina sna, osnovna higijena i uravnotežena ishrana, ali zašto ne bismo napravili i više?

Evo šta nam priroda omogućuje u svrhu zaštite i jačanja imuniteta:

Zova

Još su je naše bake i prabake koristile za izlečenje od prehlade i gripa. Istraživanje pokazuje da ekstrakt bobica zove smanjuje dužinu pojave simptoma gripa za tri dana, a ujedno pomaže u jačanju imunološkog sastava pomoću biljnih spojeva koje sadrži – antocijanina.

Cink

Koristite pastile cinka umesto lekova kako biste smanjili simptome prehlade. Kako bi imunitet funkcionisao na optimalnom nivou potreban mu je cink.

Beli luk

Stvara se spoj zvan alicin koji formira komponente s antibakterijskim, antivirusnim i antifungalnim svojstvima. Istraživanja su pokazala da osobe koje redovito konzumiraju beli luk imaju kraće trajanje bolesti i manje prehlada.

Vitamin C

Ključan za dobro funkcionisanje imunološkog sastava, pogotovo kod osoba koje redovno treniraju te su radi toga osetljiviji na prehlade. Nakon teških treninga imunitetu je potrebna regeneracija.

Istraživanje sprovedeno na uzorku od 11.000 osoba pokazuje da osobe pod stresom koje uzimaju 200mg vitamina C dnevno imaju 50% manje šanse za prehladu od onih koji ovaj vitamin ne konzumiraju.