Kako da se rešite lošeg zadaha?

Nekada može biti jako neprijatno, ali i za to postoji rešenje, ne brinite.

Loš zadah možete da rešite pranjem zuba, ali to nije najvažnije, tvrde brazilski stručnjaci objašnjavajući da loš zadah uzrokuju spojevi sumpora koji nastaju usled aktivnosti bakterija koje stanuju u ustima. Njihova prisutnost može uzrokovati nastajanje karijesa, infekcija i veliki broj drugih oboljenja.

Glavni problem je jezik.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu „Clinical Periodontology”, najveći problem predstavlja – jezik.

Naime, jezik zauzima veliki deo usne duplje, a ispunjen je mnogobrojnim pukotinama i udubljenjima koje predstavljaju idealno okruženje za prekomerno razmnožavanje mikroorganizama.

Naučnici iz Japana ustanovili su da upravo naslage na jeziku imaju najveći uticaj u nastanku sumpornih spojeva. To objašnjava i zašto je neugodan dah najjači ujutro, kada su naslage na jeziku najoobilnije.

Kako biste se rešili neugodnog zadaha, pridržavajte se sledećih saveta.

Održavajte higijenu jezika – jezik možete čistiti četkicom za zube, no mnogo bolje rešenje su četkice koje na poleđini imaju specijalne nabore napravljene upravo u tu svrhu. Plitki plastični reljef omogućava efikasnije mehaničko uklanjanje naslaga na jeziku, dok četkanje može uzrokovati dublje zavlačenje bakterija u nabore jezika.

Koristite zubni konac najmanje dvaput dnevno – na taj ćete način ukloniti sitne čestice hrane čije raspadanje uzrokuje nastajanje sumpornih spojeva.

Pijte dovoljno vode – nedovoljna količina vode uzrokuje taloženje naslaga kojima se bakterije hrane, a zatim i njihovo prekomerno razmnožavanje. Kako biste to izbegli, redovno hidrirajte usta.