Kako da pri kupovini prepoznate neudobne štikle?

Jedan od najvažnijih saveta je da cipele sa visokom potpeticom kupujete predveče jer se tada stopalo raširilo i imaćete stvarni osećaj koji broj treba da kupite i izbegnete žuljeve.

Svaka žena će priznati da se nebrojeno puta našla u situaciji da poželi da baci omiljene cipele na štiklu. Razlozi za to su neudobnost, zgnječeno stopalo, bolna peta, natečeni prsti, a sve sa istim uzrokom – pogrešno odabranim modelom.

Naučite kako da prepoznate i izbegnete neudobnu obuću sa potpeticom pomoću ovih 5 saveta.

Pazite na kalup
Brojni proizvođači koji u izradi cipela koriste jeftinije materijale pomoću tvrdo sečene obloge pozicionirane iznad pete postižu na oko elegantan i čvrst oblik. Ali, upravo te tvrde obloge uzrokuju žuljeve, pa prilikom odabira novih štikli pazite na materijal od kog su izrađene i izbegavajte sintetičke materijale. Samo prava koža se nakon nekoliko nošenja oblikuje prema vašem stopalu.

Kupujte štikle na kraju dana
Poznato je da se stopalo tokom dana širi zbog napora kojem je izloženo, bez obzira da li većinu vremena provodite stojeći ili sedeći. Zato je najbolje da cipele sa štiklom probate uveče – samo na ovaj način možete imati realan osjećaj za broj i model koji vašem stopalu odgovara.

Izbegavajte dodatno povišen đon
Cipele koje uzrokuju bol u pregibu ili svodu stopala možete zapaziti ukoliko je sredina štikle previše izdignuta prema peti. Takva obuća ne pruža dovoljnu potporu sredini stopala jer težina tela ne može ravnomerno da se rasporedi, pa sav bol pada na prste. Rešenje su potpetice do osam centimetara ili cipele sa punom petom koje mogu biti vrlo elegantne.

Pazite na stabilnost štikle
Čvrste, metalne poveznice koje petu čine čvrstom i drže je na mestu nemaju sve cipele sa štiklom. Zato, prije nego što odlučite da ih kupite,prošetajte se u novom modelu po radnji kako biste se uverili da se peta ne pomera od centra. Ukoliko stopalo nema čvrstu potporu, postaje nestabilno i šeta, što uzrokuje žuljeve i bol u petama.

Testirajte veličinu štikle pomoću prsta
Žene često kupuju premale cipele u nadi da će se vremenom razvući, ali takvoj obući najčešće nema spasa. Prilikom isprobavanja bolnu grešku možete izbeći ako jednostavno stavite prst između pete i cipele – taj slobodan prostor je neophodan za slobodno kretanje stopala.