Kafa produžava život

Španski naučnici su nedavno zaključili da do šest šoljica kafe na dan sa ili bez kofeina ne skraćuje životni vek.

 Tim povodom, oni su u časopisu “Annals of Internal Medicine” objavili rezultate istraživanja o povezanosti konzumacije kafe s pojavom srčanih bolesti, karcinoma ili drugih bolesti.

Ispitanici su bili učesnici dveju velikih studija (Health Professionals Follow-Up Study i Nurses” Health Study), u kojima je učestvovalo oko 42.000 muškaraca i 84.000 žena.

Njihovo zdravstveno stanje i životne navike praćene su niz godina – žena od 1980. do 2004, a muškaraca od 1986. do 2004.godine.

Svake dve godine ispunjavali su upitnik o prehrambenim navikama, uključujući konzumiranje kafe, pušenje i zdravstveno stanje.

Rezultati su pokazali da žene koje piju dve ili tri šoljice kafe na dan imaju 25 odsto manji rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima i 18 odsto manji rizik od smrti uzrokovane drugim bolestima, osim karcinoma, u odnosu na žene koje ne piju kafu.

Kod muškaraca koji piju do tri šoljice kafe na dan nije nađen manji ali ni veći rizik za smrt u odnosu prema onima koji ne piju.

Istraživači smatraju da se povezanost ne može pripisati kofeinu, jer su konzumenti kafe bez kofeina takođe imali duži životni vek, pri čemu se učinak verovatno može pripisati sastojcima kao što su antioksidansi koji se nalaze u kafi.

Ipak, savet istraživača jeste da konzumacija kafe treba da bude individualna – ako neko voli da pije kafu ali mu smeta da zaspi, treba da ograniči njeno uzimanje ili da pije kafu bez kofeina.