Kada deca prestaju da veruju u Deda Mraza?

Kako se bliže novogodišnji praznici ređaju se lampioni i sijalice na jelkama, tako se povećava nivo euforije i radosti kako kod porodice koje imaju malu decu tako i kod odraslih koji su još deca u srcu. I tada dok prolazi vreme sa porodicom i kitite jelku i kuću, slušate „Have yourself a Merry Little Christmas“ od Sinatre i pijete toplu čokoladu, ne možete a da se ne zapitate zašto sam prestao da verujem u Deda Mraza?

Verovatno zato što ste shvatili realnost. Dakle, deca će jednog dana shvatiti realnost, možda bi trebalo da ih ostavimo da uživaju u svom neznanju i da im dozvolimo da se raduju Deda Mrazu što duže.

Jedno istraživanje, psihologa Jacqueline Wolley sa univerziteta u Teksasu odgovara na pitanje u kom uzrastu deca prestaju da veruju u Deda Mraza. Rezultati su pokazali da deca starija od 5 godina više ne veruju u dedu sa dugom belom bradom. Njeno istraživanje je slično istraživanju koje je sprovedeno 1978 god. gde 85% deca od 4 godina, ali i 65% dece od 6 godina veruju u Deda Mraza.

Neverovatna je činjenica da kada su odrasle pitali, kada su prestali da veruju u Deda Mraza, odgovor je pokazao značajano povećanje starosti. Istraživanja pokazuju, da 85% odraslih veruju, ali prosečna starost onih koji su prestali da veruju u postojanje Deda mraza je 8 godina.

Jer realnost je takva, da ponekad svima treba malo „čarobnog praha“ da nas zavara ako smo dovoljno dobri, neko će nas za to nagraditi. Dakle, dok deca jednog dana ne shvate realnost, možda bi trebalo da ih ostavimo da uživaju u svom neznanju i da se raduju Deda Mrazu što duže.

11721-christmas-decorations-1366x768-holiday-wallpaper

Evo nekoliko načina kako da „dolazak“ Deda Mraza bude što uzbudljiviji:
• Pomozite svom detetu da napiše pismo Deda Mrazu i da ga pošalje
• Pripremite doručak za Deda Mraza
• Legnite sa svojim detetom pre nego da stigne Deda Mraz
• Radujte se sa njim dok otvara poklone