Kad smo najproduktivniji na poslu?

Zanimljiva anketa pokazala je da je gotovo polovina ispitanika (47%) najproduktivnija u jutarnjim satima, dok popodne opasno pada koncentracija i produktivnost.

Iako radno vreme traje osam sati, produktivnost na radnom mestu nešto je kraća i različita kod svakog zaposlenog. U koje doba dana smo najproduktivniji na poslu MojPosao je istražio u anketi provedenoj na više od 1000 ispitanika.

Gotovo polovina ispitanika, njih 47%, najproduktivnija je na početku radnog dana.

„Na početku radnog vremena sam aktivnija prema poslu jer sam odmorna i spremna da izvršavam radne obaveze”, kaže jedna ispitanica, dok drugi ispitanik dodaje: „Mozak najbolje funkcioniše ujutro, najteže je raditi popodne, kada je vreme za odmor nakon obroka”.

Sredinom radnog dana najproduktivnije je 28% ispitanika, odnosno onda kada „popiju kavu i dođu k sebi”.

„Kad prođu jutarnje gužve i pitanja sa svih strana, imaš vremena za koncentraciju i na koncu te uhvati panika da nećeš stići sve da završiš”, kaže jedan ispitanik. Drugi dodaje da je tek sredinom radnog dana „zagrejan i spreman za izazove”: „Na početku radnog dana koncentracija još nije na prihvatljivom nivou, a što se kraj dana više približava, koncentracija više pada.”

Među ispitanicima ima i „vukova samotnjaka” (15%) koji najproduktivnije rade pre nego što ostale kolege dođu ili tek nakon što svi odu. Ovi ispitanici kažu da vole da budu sami, ali i da se lakše skoncencentrišu kada ih „kolege ne ometaju svojim komentarima”.

„Najbolje bi bilo da se zaključam i isključim sve telefone kad želim da radim na miru, a da me niko ne smeta zove svakih pet minuta”, žali se jedan od ispitanika.

Pred kraj radnog dana najproduktivnije je 9% ispitanika.

„Nisam jutarnji tip, funkcionišem tek popodne”, kaže jedan od ispitanika.