Jeste li narcisoidni?

Samo zato što neko objavljuje selfije na Instagramu i objavljuje detaljne Facebook statuse o svojoj večeri ne znači nužno da se radi o narcisoidnoj osobi.

Ako mislite da su potoci selfie-ja siguran znak da je osoba narcisoidna, varate se – ono što ukazuje na to da je osoba narcisoidna jeste stalan osećaj manje vrijednosti, potcjenjivanje drugih ljudi te pravdanje loših postupaka prema drugim ljudima.

Ali postoji i jedan ključni znak koji narcisoidne osobe razlikuje od drugih ljudi, a to je manjak interesa za druge ljude i nemogućnost da s njima saosećaju.

Prema psihologu Josephu Burgou, jasan znak da ste narcisoidna osoba je onaj trenutak u kojem shvatite da vas razgovor s drugim ljudima ne zanima ako vi  niste predmet tog razgovora.

Burgo procenjuje da najmanje 5 posto populacije pokazuje ovaj znak ponašanja te da zbog toga spadaju u skupinu ekstremnih „narcisa”.

Burgo je primetio i porast „svakodnevne narcisoidnosti”. Problem se javlja zbog toga što je zanimanje za tuđe živote osnova ljudskih veza i odnosa. Ako takav interes izostane onda dolazi do problema.

Gotovo je nemoguće razviti dublju vezu s osobom, ako zapravo ne marite za nju, kaže Burgou, stoga, razmislite malo o svom ponašanju.