Nutritivne vrednosti bundeve su dobro poznate, ova kraljica među jesenjim povrćem je bogata beta-karotenom, odličan je antioksidant, jača imuni sistem i sadrži samo 35 kalorija u sto grama, što je čini idealnom za svaku dijetu.
Sa ovom jesenjom dijetom nećete osećati glad zato što bundeva sadrži malo kalorija, a daje osećaj sitosti. Sa obzirom da bundeva i reguliše količinu vode u organizmu, kao prirodni diuretik, pomaže u procesu mršavljenja.
Dijeta sa bundevom se drži nedelju do deset dana, sa pauzom od najmanje nedelju dana, možete da ponovite u zavisnosti od toga koliko kilograma želite da uklonite. Za nedelju do deset dana sa ovom dijetom ćete izgubiti 3-4 kilograma. I što je najvažnije, ručak sa ovom dijetom je toliko zabavan, da svakodnevno možete da probate nove jela od bundeve.
Doručak i večera su isti za svaki dan u nedelji – šejk od bundeve
Kako se priprema?
Oljuštite bundevu (jednu manju ili polovinu veće bundeve), a zatim je isecite na kockice, zajedno sa 1 kašikom smeđeg šećera i 1 šargarepom, skuvati u 1 litar vode. Kada bundeva omekša, sklonite je sa vatre i ostavite da se ohladi. Ohlađenu je ispasirajte u kašu, zajedno sa šargarepom. Dodajte sok od jednog limuna i vode po želji , u zavisnosti od toga da li želite gušći ili ređi šejk, a zatim dobro promešajte.
Količinu koju ste dobili podelite u dva dela. Držite u frižideru. To je vaš dnevni doručak i večera.
Ručak se sastoji od specijaliteta sa bundevom
Velika gastronomska zabava dešava se tačno za vreme ručka. Ova dijeta omogućava veliku krativnost pokušaja za eksperimentisanje. Glavna namirnica je bundeva, 200-300 grama, kuvana ili pečena. A dozvoljene namirnice za eksperimentisanje u stvaranju jela sa bundevom su – pirinač (100 grama), pršut (50 grama), parmezan (30 grama), losos (150 grama), kuvani spanaća (100 grama), gljive (100 grama), bamija ili kuvana boranija (200 grama), cimet, 1 kašika maslinovog ulja, rukula, peršun, beli luk, crni luk, med (1 kašika).
Naravno, sve ove namirnice nije dozvoljeno da se zajedno kombinuju u jednom obroku, nego da pravite različite kombinacije od njih, po izboru.
Evo nekoliko primera i ideja za ručak (odabrati samo jedan u dnevnom meniju za ručak ):
200-300 grama kuvane bundeve, oljuštite, iseckajte na kockanje i dodajte 100 grama kuvanog pirinča. Dodati sitno iseckan peršun po želji, 1 kašiku maslinovog ulja i izrendajte 30 grama parmezana.
Čuveni je recept specijalitet sa dinjom i pršutom. Ali, pršuta se odlično “ljubi” i sa bundevom. Da pripremite ovaj ručak potrebno je: 200-300 grama pečene bundeve iseckane na kriške, 50 grama pršute (tanke “listove” omotajte oko svake kriške bundeve), a zatim svaki komad pospite parmezanom (30 grama parmezana). Po želji možete dodati rukolu.
200 grama pečene bundeve iseckajte na kocke, dodati komad lososa pečenog u rerni (150 grama) i 100 grama kuvanog spanaća sa 1 kašikom maslinovog ulja.
Bundeva sa pečurkama
200 grama pečene bundeve, 100 grama pečuraka, 30 grama narendanog parmezana i peršun.
Slatka bundeva
200 grama pečene bundeve pospite cimetom i malo meda.