Jedna Artičoka, A Mnogo Zdravstvenih Koristi!

Artičoka (Cynara scolymus) je veoma zdrav plod koje se može koristiti u svakodnevnoj ishrani, ali postoje i dodaci ishrani koji sadrže artičoku.

Artičoka je bogata mineralima, vitaminima, vlaknima, prebioticima i polifenolima. Ekstrakti artičoke najčešće se koriste za snižavanje povišenog holesterola i krvnog pritiska, zaštitu jetre i regulisanje crevne flore.

Inulin je prebiotik koji uspešno uravnotežuje crevnu floru. U kliničkom ispitivanju koje je uključilo 32 zdrave osobe, redovna upotreba inulina iz artičoke je povećala broj dobrih bakterija u crevima ispitanika.

Eksperimentalno je dokazano da ekstrakt artičoke može povećati proizvodnju azotnog oksida, koji širi krvne sudove i smanjuje visoki krvni pritisak. Artičoka takođe sadrži veći nivo kalijuma od natrijuma, što je korisno u sprečavanju visokog krvnog pritiska.

Visoki holesterol je štetan za zdravlje ljudi i dovodi do stvaranja plakova u arterijama i razvoja arterioskleroze. Artičoka smanjuje rizik od arterioskleroze i srčanih bolesti upravo zbog svoje sposobnosti da snižava povišeni holesterol. Smatra se da je ovaj efekat posledica dejstva polifenola luteolina i stimulisanja konverzije holesterola u žučne kiseline.

Ekstrakt artičoke povećava proizvodnju žuči i na taj način pomaže u uklanjanju opasnih toksina iz jetre. Istovremeno, štiti ovaj organ od oksidativnih oštećenja i smanjuje upalu.

Listovi artičoke bogati su antioksidantnim jedinjenjima koja štite ćelije od štetnog uticaja slobodnih radikala i na taj način sprečavaju razvoj bolesti.

Ekstrakt lista artičoke pokazao je antimikrobno delovanje, naročito protiv gljivica kao što je Candida, ali i protiv nekih bakterija.

Artičoka u obliku dodatka ishrani se koristi i za regulisanje šećera u krvi, ali je takođe preporučljivo redovno posećivati doktora i kontrolisati stanje.

U poslednje vreme sve se više koristi za mršavljenje jer daje osećaj sitosti.

Mnogo je zdravstvenih koristi od artičoke:

  • Snižava holesterol
  • Snižava visoki krvni pritisak
  • Smanjuje rizik od srčanih bolesti
  • Štiti jetru
  • Ima antioksidativno dejstvo
  • Reguliše probavu i održava normalnu crevnu floru
  • Reguliše šećer u krvi
  • Pomaže u regulisanju telesne mase

Ako brinete o svom zdravlju, nemate šta da čekate, odmah isprobajte Nature Essential Artičoku!

Nature Essential – Artičoka možete poručiti online:

https://springwell.rs/proizvodi/nature-essential-articoka/

Nature Essential – Artičoka proizvod se može kupiti u apotekama: Lilly, Benu, Galen, DM drogerijama, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama. 

Ili na telefonski broj: 018 576 120
Svakog radnog dana od 8:00 do 16:00 časova
(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)