Iznenadićete se: Beli luk rešava ove probleme

Pored toga što je odličan dodatak svakom jelu zbog specifičnosti svog mirisa i ukusa, beli luk je savršen borac protiv mnogih bolesti i tegoba. Poznato je da ubija bakterije, jača imuni sistem ali manje je poznato da rešava i ove probleme.

Podstiče rast kose

Ako imate tanku kosu ili problem sa opadanjem iste, beli luk je rešenje za vas. Alicin koga beli luk u sebi ima dosta, stimuliše rast kose. Iseckajte beli luk sitno, pomešajte sa maslinovim uljem i utrljajte u koren kose. Ostavite da odstoji desetak minuta i nakon toga operite kosu. Pre ovog tretmana ipak konsultujte dermatologa posebno ako imate osetljivu kožu glave.

Sprečava prehladu

Isti antioksidansi koji pomažu u čišćenju kože, pomaži i u jačanju imuniteta. Da bi ste sprečili pojavu prehlada ili se izlečili od postojaće u šolju ključale vode stavite malo iseckalog belog luka i ostavite da se prohladi. Kada se prohladilo, procedite i u vodu dodajte malo meda ili đumbira da bi ste pojačali ukus.

 Rešava problem atletskog stopala

Beli luk efikasno utiče na rešavanje problem atletskog stopala. Svako veče pre spavanja operite noge u mlakoj vodi u koju ste dodali izgnječen beli luk.

Leči herpes

Tanko isecite beli luk na listiće i nanesite na mesto zahvaćeno herpesom. Ostavite da deluje 10 minuta nakog toga ga sklonite i mesto gde ste ga naneli isperite mlakom vodom. Proces ponovite pet puta u toku dana. Ako se radi o velikom herpesu, tretman radite dva dana.