Izlečite mamurluk: Šta pomaže kad preterate sa alkoholom

U danima praznika i veselja mnogi od nas dopustiće sebi po koju čašicu više. Ako i vi imate takav plan onda obavezno pročitajte šta je to što vam može pomoći ako se ujutru posle slavlja probudite sa mamurlukom i glavoboljom.

1) PIĆE KOJE POMAŽE

 

VODA

Alkohol je diuretik što znači da odvodi vodu iz tela, a to može dovesti do dehdratacije. Voda je nabolji izbor jer će nadomestiti nedostatak tečnosti što će sprećiti glavobolju.

 

ČAJ OD ĐUMBIRA ILI NANA

Istraživanja pokazuju da čaj od đumbira smanjuje osećaj mučnine. Čaj od nane je blag, pa ga mogu piti i trudnice, a imaisti efekat.

 

SOK OD KISELIH KRASTAVACA

Kisela tečnost sadrži sirće, so i vodu, koji može pomoći da utolite žeđ i napunite se elektrolitima i natrijumom do potrebnog nivoa. Soka možete piti i pre polaska u grad, odnosno pre nego što počnete da pijete ili podeliti u dva dela. Većio deo pošpijte pre ispijanja alkohola drugi nakon.

2) HRANA KOJA POMAŽE:

 

BANANA, KIVI I SPANAĆ

Ovo voće i povrće bogato je kalijumom, važnim elektrolitom koji se nestaje kao posledica diuretičkog efekta alkohola. Ako vam se ne jede salata nakon pijane noći, stavite sve u blender, dodajte jogurt i napravite šejk koji će vam pomoći.
JAJA
Jaja su puna amino kiselina kao što su cistein i taurin. Turin pomaže rad jetre i sprečava oboljenja ovog važnog organa. Cistein smanjuje dejstvo acetaldehida, hemikalije koja je odgovorna za glavobolju.

 

KOKOŠIJA SUPA
Kokošija supa nadomestiće nedostatak natrijuma i vode u organizmu kao posledice dehidratacije nastale usled pijanstva.  Piletina i povrće takođe sadrže cistein, pa značajno olakšavaju rad jetre.

 

OVSENA KAŠA

Topla činija ovsene kaše ima dosta esencijalnih nutrijenata kao što su vitamin B , kalcijum, magnezijum i gvožđe. Ovas može da vam pomogne da neutrailšete kiseline u organizmu i podiže nivo šećera u krvi , dajući vam instant osećaj energije .

3) HRANA I PIĆE KOJE TREBA DA IZBEGAVATE:
MASNA HRANA
Uprkos popularnim uverenjima, masna hrana nije lek za mamurluk. Obilan obrok, masne hrane je bolji izbor kao prevencija protiv mamurluka. Masna hrana može biti preteška za stomak posle alkohola i može ga učiniti još osetljivijim, a i teže je svariti je, pa je bolje da ga izbegavate.
KAFA
Osećate se kao da nemate dovoljno energije, kao da vam glaava pada….zvuči kao idealno vreme za kafu! Zapravo nije! Kao i alkohol i kafa je diuretic, pa će učiniti da telo još više dehidrira. Možda je bolje da kafu zamenite čajem ili još bolje vodom.
SOK OD NARANDŽE
Čaša ovog soka dnevno tokom nedelje vam može pomoći da  izgledate sveže, ali kiseli citrusi poput pomorandže ili limuna nakon pijanstva mogu iziritirati ionako već iziritiran stomak.