Izgleda šašavo, ali deluje: Vežbe uz koje ćete biti pametniji

„Neurobik“ je najbolji naziv za mentalne vežbe koje dovode u formu vaš mozak. Uključuju svih pet čula, a redovnim vežbanjem ojačaće vaše nervne ćelije i memoriju. Evo kako izgledaju.

1. Perite zube suprotnom rukom

Istraživanja su pokazala da korišćenje nedominantne moždane hemisfere (što ova vežba podrazumeva) kao rezultat brzo i značajno proširuje moždanu koru.

VEŽBA: Jednostavno operite zube vašom nedominantnom rukom i ne zaboravite da istom rukom otvorite pastu i nanesete pastu na četkicu.

2. Tuširajte se zatvorenih očiju

Taktilni osećaju aktiviraju nekoliko delova mozga. Rukama možete da osetite teksturu vašeg tela koju je nemoguće videti golim okom, a sve to zahvaljujući nervnim završecima u rukama koji šalju signale mozgu.

VEŽBA: Pokušajte da koristite samo čula dodira (ali budite oprezni da biste izbegli povredu). Odvrnite česmu i podesite mlaz samo verujući svojim osećajima i memoriji. Onda se okupajte i sve vreme držite zatvorene oči.

3. Prekršite uobičajenu jutarnju rutinu

Istraživanja mozga pokazala su da mešanje vaših dnevnih zadataka povećava debljinu moždane kore i poboljšava rad mozga.

VEŽBA: Obucite se nakon doručka, izaberite novo mesto da šetate psa, nađite novi omiljeni TV kanal ili radio-stanicu.

4. Promenite mesto za stolom

U većini porodica svaki član ima svoje određeno mesto za stolom, ali naš mozak treba stalno da se iznenađuje novim iskustvima da bi se razvijao.

VEŽBA: Promenite mesto za stolom, ali tako da vaš pogled na prostoriju i ljude bude potpuno drugačiji. Videćete da se čak i način na koji posežete za salatom promenio.

5. Otvorite prozor od automobila

Hipokampus je deo mozga zadužen za memoriju, a vaše pamćenje će biti živopisnije ako uključuje mirise, zvukove i nove pejzaže.

VEŽBA: Probajte da prepoznate nove mirise i zvukove na vašoj putanji. Otvoren prozor će vam pomoći u tome.

6. Proučavajte proizvode u supermarketu

U svakom supermarketu najprodavaniji proizvodi su oni postavljeni u nivou oka kupca. Zbog toga kad kupujete, ne vidite dosta toga.

VEŽBA: Zastanite u svakom redu i razgledajte police od dna ka vrhu. Ako primetite nešto što niste videli ranije, uzmite to, pročitajte listu sastojaka i razmislite. Ne morate čak ni da kupite taj proizvod jer glavni zadatak je obavljen, razbili ste ustaljenu rutinu.

7. Čitajte drugačije

Kada čitamo ili slušamo ljude, aktiviramo različite regije našeg mozga, a kada čitamo u sebi ili naglas, naš mozak takođe radi drugačije.

VEŽBA: Čitajte naglas sa vašim partnerom, a onda zamenite uloge čitača i slušaoca. Možda će vam trebati više vremena da završite knjigu, ali provešćete više vremena zajedno.