Ishrana u trudnoći: Najzdravije namirnice za buduće mame

Pravilna ishrana je vrlo važna u trudnoći – doprineće da se beba dobro razvija i raste, a da se vi osećate dobro i da se ne ugojite suviše, te da se posle trudnoće vratite u formu. Raznovrsnom ishranom biće omogućen odgovarajući unos hranljivih materija potrebnih za razvoj bebe.

Ukoliko ste se i do trudnoće pravilno hranili, vrlo je malo izmena potrebno da i tokom trudnoće nastavite tako – jedina razlika je što se povećavaju potrebe za kalorijama, belančevinama, vitaminima, mineralima i vodom.

Sasvim je normalno da vam se apetit poveća i da jedete više nego obično zbog toga što vam metabolizam radi brže, ali to ne znači da treba “jesti za dvoje” – ono što je bitno jeste kvalitet hrane, a ne njena količina. Potreba za energijom nije mnogo povećana, što znači da je dovoljno 300-500 dodatnih kalorija.

Tokom trudnoće, preporučen broj kilograma koji ćete dobiti je od 10 do 14 kg. Možete očekivati da se ugojite više ako čekate blizance, ali i tu ne preterujte. Ako ste u trudnoću ušli sa viškom kilograma, opet morate da se ugojite od 7 do 10 kilograma. Ako ste pre trudnoće imali manjak kilograma, možete sebi dozvoliti do 15 kg, ali ipak ne treba da bude više od toga.

Dobijanje na težini ide postepeno, najmanje se dobija u prvom trimestru, svega oko 2 kg ukupno, a najviše i najbrže u trećem, oko 500 gr nedeljno. Ako prestanete da dobijate na težini više od dve nedelje, ili se gojite mnogo brže nego što je ova preporuka, obratite se vašem lekaru.

Dijeta tokom trudnoće

Nemojte držati dijetu, jedite zdravo. Nakon mnogih dijetetskih režima, organizam ostaje bez dovoljne količine gvožđa, folne kiseline, vitamina i minerala. Ako jedete svežu, zdravu hranu, nećete dobiti na težini više nego što je neophodno.

U pravilnoj ishrani treba da bude zastupljeni ugljeni hidrati, belančevine, vitamini i minerali, odnosno potrebno je tokom dana unositi predstavnike svih osnovih grupa hrane – meso i njegove alternative bogate belančevinama, hleb i žitarice, voće, povrće, žitarice, mleko i mlečne proizvode.

Birajte nemasno meso i pecite na minimumu masnoće. Barem jednom nedeljno jedite ribu. Meso treba da bude dobro oprano i skuvano tako da na njemu nema tragova krvi ili neskuvanih delova.

Žitarice su važne, ali se odlučite za proizvode od integralnog brašna.

Mleko i mlečni proizvodi su veoma važni, jer sadrže kalcijum i druge hranljive materije bitne za razvoj bebe. Birajte niskokalorične proizvode i obrano mleka. Izbegavajte sve vrste svežih pašteta i zrelih mekih sireva poput kamambera i bria, zbog ritika od infekcije bakterijom – Listerijom.

Bezbedni su tvrdi sirevi i oni pravljeni od pasterizovanog mleka kao i sirni namazi. Pijte samo pasterizovano ili UHT mleko u kome su uništene sve štetne bakterije. Jaja treba da budu tvrdo kuvana tako da belance i žumance budu čvrsti, jer se time prevenira zaraza salmonelom – izbegavajte namirnice od živih jaja – domaći majonez, sladoled i neki kolači.

Obogatite ishranu unosom više voća i povrća, zbog vitamina i minerala, kao i vlakna koja pomažu varenje i sprečavaju zatvor. Povrće kuvajte što kraće, u malo vode, ili ga jedite sirovog, ali ga dobro operite.

Smanjite unos šećera i slatkiša i slatkih napitaka, masti i masne hrane. Budite oprezni sa pecivima, čokoladom i prženim krompirima koji sadrže mnogo masti. Uzmite onu vrstu tih namirnica koja je niskokalorična, kao što su polu-obrano i obrano mleko, nemasni jogurt, i sl.

Koji vitamini i minerali su neohodni vašem organizmu tokom trudnoće, kao i koje grickalice i slatkiši se preporučuju, a šta bi trebalo da izbegavate, pogledajte na sledećim stranama…