I DECA » Trudnoća1 godina2 godine3-8 godina Najomiljenija imena za 2015: Prošle godine su pobedili Luka i Dunja, a ove…

Neke bebe dobiju ime dok su još u stomaku, a neke ga nemaju ni mesec dana nakog rođenja. Koliko god se roditelji trudili da budu kreativni i odaberu dostojno ime za svoje dete, nekako se uvek desi da određeno ime bude baš popularno te godine.

Prošle godine je najpopularnije ime za dečake u Beogradu bilo Luka, a najviše devojčica je ponelo ime Dunja, piše sajt znacenje-imena.com. a ove godine situacija se malo promenila.

Sofija i Dunja vode bitku

 

Čini se da je ove godine Sofija svrgnula Dunju sa trona, te redosled prvih pet ženskih imena izgleda trenutno ovako: Sofija, Dunja, Lena Maša, Sara.
Međutim do kraja godine ostaje još šest dana, a meč je još uvek neizvestan, jer sudeći prema statistici  koji je objavljena na znacenje-imena.com  do sada su registrovane 304 Sofije i 300 Dunja.
Sofija je ime grčkog porekla i znači “mudrost”.

Dunja je naše domaće ime koje samo u Beogradu uživa ovakvu popularnost, dok je u ostalim delovima Srbije retko.
Tipično za Beograd je takođe i ime Maša. Ovo je ruska skraćeni oblik imena Marija. U Rusiji je naime zastupljeno više od dvadeset različitih formi imena Marije, a Maša je jedno od najčešćih, ali se u ovoj formi retko daje devojčicama danas. Pre se ovako zovu ruske bake od milja, kojima je pravo lično ime u stvari Marija.

Stefan je muško ime godine 2015

A na top listi za dečake se takođe desio obrt, te je tako Luka pao na drugu poziciju a prvo mesto i krunu je osvojio Stefan. Njih slede Lazar, Filip i Vuk, a za njima dolaze Andrej, Pavle Aleksa, Nikola i Petar.
Stefan je grčkog porekla i znači “onaj koji je krunisan”, te je ovo jedan od razloga zašto su oni vladari srpske vladajuće dinastije Nemanjića kojima to nije bilo lično ime, pored ličnog imena dodavali ime Stefan kao neku vrstu titule.
Ime Stefan je u raznim oblicima zastupljeno širom sveta. U Nemačkoj možete je 70-tih i 80-tih ovo ime punih 20 godina za redom bilo na samom vrhu najpopularnijih imena. Danas se međutim Stefan  ne nalazi ni u prvih 250 imena davanih novorođenima.
Nemci ga pišu isto kao mi a izgovaraju ga kao Štefan, španski oblik imena Stefan je Esteban, a u Italiji je poznata forma Stefano, dok je kod Amerikanaca i Engleza to Steven (čita se Stiven).
Od svih 10 imena na listi najpopularnijih jedino je Vuk izvorno domaće ime staroslovenskog porekla.