Hrana i piće koji su uzrok čestih glavobolja

Za određene namirnice veruje se da uzrokuju čak 30 posto migrena i glavobolja. Stoga je vrlo važno paziti šta i kako jedete. Ako patite od čestih glavobolja, izbegavajte hranu sa ovog spiska, koja potencijalno podstiče glavobolju.

 

1. Kisela hrana

Namirnice koje su ukiseljene, fermentisane ili na neki drugi način marinirane neretko sadrže monosodium glutamat poznat i kao MSG. MSG je pojačivač ukusa za koji se pokazalo da podstiče i aktivira migrene. Iako američka FDA tvrdi da je MSG siguran, njegovi efekti i dalje su sporni.

2. Kineska hrana

MSG se obično dodaje u azijsku hranu, posebno kinesku kao sredstvo za poboljšanje ukusa. Ostale namirnice koje mogu da sadrže MSG: limenke supe, smrznuta hrana, prerađena hrana, začini i konzervisano povrće. Zbog kontroverzi oko MSG-a, proizvođači hrane dužni su da ga navedu na etiketi.

3. Čokolada

Čokolada sadrži kofein, baš kao i gazirani sokovi, čaj, kafa i energetska pića. U malim dozama, kofein u namirnicama i pićima može pojačati budnost. Osim toga kofein može pomoći da se bolje apsorbuju lijekovi protiv boli, pa tako i lijekovi protiv glavobolje. Ali, visoke doze kofeina, kakve imaju na primjer energetska pića, mogu uzrokovati razdražljivost, nesanicu, anksioznost i migrene. Osim toga, dugoročna konzumacija kofeina može stvoriti hemijsku toleranciju u tijelu, ako se naglo prestane s konzumacijom kofeina, to može izazvati migrene.

4. Sir s plemenitom buđi

Tiramin, prirodni monoaminski derivat aminokiseline tirozina prirodno se nalazi u mnogim namirnicama, a smatra se okidačem migrena. Sirevi s plemenitom buđi, kao što su plavi sir, parmezan i čedar sadrže tiramin, a ima ga i u sušenim kobasicama i dimljenoj ribi.

5. Viršle

Mnogi brendovi viršli, salama, kobasica, mesnog doručka i feferona obično sadrže tiramin. Ove namirnice obično sadrže konzervans natrijum nitrat što može u brojnim slučajevima biti okidač migrena.

6. Luk

Ne samo da zbog sečenja luka možete proplakati, već nakon njegovog konzumiranja možete dobiti i glavobolju. Naime, i luk sadrži tiramin.

7. Dijetalni gazirani sokovi

Brojni dijetalni sokovi, grickalice i niskokalorične poslastice sadrže umjetni šećer aspartam. Ova zamjena za šećer povezana je s glavoboljama i migrenom, posebno kod ljudi koji ga konzumiraju redovno tokom dužeg perioda.

8. Alkoholna pića

Crveno vino može biti povezano s pojačanim migrenama, ali i pivo, kao i bijelo vino mogu uzrokovati ozbiljne glavobolje. Naime, i pivo i vino sadrže tiramin. Takođe, alkohol povećava dotok krvi u mozak, što može izazvati migrenu ili pojačati efekte postojeće migrene.

9. Preskakanje obroka

Preskakanje obroka može izazvati smanjenje nivoa šećera u krvi što može u na kraju da izazove migrenu. Ako ste skloni migrenama, jedite redovne obroke i uravnoteženu količinu voća i povrća, cjelovite žitarice i nemasno meso tako da tijelo ne ostane gladno prije sledećeg obroka.