Hidrirajte kožu na najzdraviji način: Napravite prirodnu kozmetiku za lice i telo…

Budite kreativne i vredne i napravite prirodne maske i mleko za telo…

Lešnici, bademi, narandže ne moraju uvek da se koriste samo kao mirisni i ukusni dodaci u ishrani. Možete ih kombinovati sa raznim uljima i biljnim namirnicama i da napravite sami kozmetiku sa prirodnim sastojcima.

U nastavku pogledajte par predloga:

Mleko za čišćenje i hidrtizaciju kože

Sastojci:

  • 2 kašike brašna od sočiva
  • narandžina kora
  • mleko po potrebi

Dve kašike brašna od sočiva stavite u posudu i dodajte kašiku seckane narandžine kore.  Narandžinu koru prethodno pročistite od raznih pesticida tako što ćete je držati 24 sata u vodi pomešanoj sa sodom bikarbonom. Prelijte prethodnu smesu sa malo mleka, dodajte postepeno količinu, pazeći da mešavina ne bude previše tečna. Ovo je odličan piling za kožu tela koji možete umasirati u kožu, pa se nakon toga istuširati mlakom vodom. Sočivo je bogata mineralima i vlaknima, a narandže daju prekrasan miris vašoj koži. Koža će vam biti osvežena i mekana nakon ovakvog tretmana.

Mleko za čišćenje sa bademom

Sastojci: 

  • 3 kašike oljuštenih badema
  • 3 kašike bademovog mleka
  • 1 kašike slatkog bademovog ulja
  • 2 kapi eteričnog ulja neroli (ovo je ulje cveta gorke narandže, biljke koja je poreklom iz Tunisa. Ovo ulje možete zameniti sa uljem od narandžinog cveta.)

 Sipati u blender badem i dobro izmiksati dok ne dobijete mekanu, kašastu masu po malo zrnastu. Stavite u zdjelu i dodajte bademovo ulje. Postepeno dodajte bademovo mleko dok ne dosegne doslednost sličnu onoj koju inače imaju mleka za čišćenje. Sada dodajte eterično ulje neroli i prenesite smesu u bocu od 100 ml. Nanesite preparat prstima ili vatom. Slatko bademovo ulje uklanja nečistoću podspešujući hidro-lipidni sloj kože. Bademovo mleko ima moć da pojača elastičnost na koži. Seckani bademi neguju i umiruju kožu. Neroli ulje pored svog izuzetnog mirisa ima  i hidratantna svojstva.

Maska na bazi lešnika

Ova maska je savršena za kompletno telo i lice. Pogodna je za suvu kožu, ali ne i za masniji tip kože.

Sastojci:

  • 2 kašike naseckanog lešnika
  • 2 kašike bademovog brašna
  • Bademovo ulje po potrebi

Umešajte u posudu dve kašike naseckanih lešnika i dve kašike bademovog brašna, zatim dodajte bademovo ulje dok ne postignete da testo bude dovoljno mekano. Nemojte dodati previše ulja da ne bi bilo previše tečnosti.

Nanesite na telo, umotajte malo kritičnije delove prozirnom folijom kako bi se poboljšalo delovanje obloge. Ostavite 20 minuta i isperite toplom vodom. Ovo je lagani piling koji zbog visokog sadržaja masnih kiselina i vitamina E, ima ulogu i da hidrira kožu lica i tela.

Prethodni preparati ostaviće prekrasan miris u vašoj kuhinji dok budete izrađivali obloge, zatim u kupatilu i na vašoj koži dok se budete tuširali. Uživajte u ovim hranjivim dodacima i dajte svojoj koži kraljevski tretman.