Greške tokom pranja kose

Za lepu, zdravu i sjajnu kosu podjednako je važno čime i kako je perete. Verovali ili ne, većina žena nepravilno pere kosu i time je oštećuje, a da toga nisu ni svesne.

Otkrijte šest najčešćih grešaka i potrudite se da ih izbegnete već pri sledećem pranju.

Ne pokvasite dovoljno kosu pre šamponiranja

Kako bi proizvodi za pranje kose delovali maksimalno dobro, pre prvog šamponiranja temeljno natopite kosu. Preciznije, polivajte je vodom 3-4 minuta. Nemojte je stiskati i cediti jer su mokre vlasi najpodložnije lomljenju.

Nepotrebno šamponirate kosu dva puta

Pravilo da se kosa mora šamponirati dvaput izmišljeno je pedesetih godina kada su žene prale kosu jednom nedeljno, ili ređe. Ako perete kosu najmanje dvaput nedeljno, jedno nanošenje šampona sasvim je dovoljno.

Stvarate trenje

Trljajući vlasi između dlanova dok ih perete, stvarate trenje, što može znatno oštetiti kosu. Umesto toga, dok perete kosu, vrhovima prstiju masirajte teme gde je šampon i najpotrebniji.

Ne koristite pravu vrstu sulfata

Mnogi ljudi koriste potpuno prirodne šampone koji se ne pene, mada stručnjaci tvrde da je pena neophodna kako bi kosa bila čista. Odličan “kompromis” su šamponi koji sadrže prirodne derivate, odnosno sulfate na bazi kokosovog ulja. Za maksimalnu sapunicu tokom pranja, dodajte još malo vode.

Ne ispirate dovoljno kosu

Nakon šamponiranja, kosu morate temeljno isprati jer je ostaci šampona takođe mogu oštetiti. Takođe, može izgledati vrlo neestetski, to jest možete izgledati kao da imate perut.

Stavljate regenerator na teme

Svako pranje kose mora se završiti nanošenjem regeneratora, ali ne na teme, već samo na ostatak kose. Uz to, nemojte koristiti češalj da biste razmrsili kosu dok je natopljena regeneratorom već to učinite prstima – češalj lomi mokru kosu. Za maksimalni sjaj, regenerator isperite mlakom ili hladnom vodom.