Grašak, prirodni lek za osteoporozu

Grašak je izuzetno cenjeno povrće i gaji se širom sveta, a najbolje uspeva u podnebljima sa vlažnom klimom. Obiluje hranljivim sastojcima, vitaminima, proteinima, mineralima, fruktozom i glukozom. Tokom klijanja u njemu se sintetiše vitamin C, a odličan je izvor i tijamina (vitamin B1), riboflavina (vitamin B2) i niacina (B3).

Grašak jača imunitet, a naročito se preporučuje osobama koje su pod stresom ili su hronično umorne. Takođe, grašak jača kosti i srce, sprečava nastanak osteoporoze, čisti organizam od štetnih materija i popravlja krvnu sliku. U narodnoj medicini, topla kaša od mlevenog graška koristi se u lečenju kožnih bolesti, osipa i plikova. S obzirom na to da se ljuska graška teže vari, osobe koje imaju problema sa probavom treba da ga oljušte ili propasiraju.