Frizure uz koje ćete izgledati deset godina mlađe

Svaka sezona diktira novi trend kod frizura. I nema ništa loše da se prate trendovi dokle smo svesni godina koje nosimo.

kosa-551Džejn Fonda

U poznatoj rečenici “kako prolaze godine kosa treba da nam postaje sve kraća a haljina sve duža” ima mnogo istine. Frizura može u velikoj meri da nam doda desetak godina više nego što imamo, ili barem za toliko da učiniti da izgledamo mlađe. Tinejdžerka može vrlo lako da postane ozbiljna “Tetka” sa svojom damskom punđom na glavi. “Hladne frizure” podjednako čine da izgledamo starije.

kos1-1818Ana Vintur

Ravna kosa sa šiškama (iako godinama nije moderna) vizuelno “oduzima” desetak godina, tako da je jedna od frizura koja se najčešće preporučuje ženama koje su zašle u petu i šestu deceniju života. Međutim, da “nosite” ovu frizuru trebalo bi da imate izduženi oblik lica. Dame sa prirodno zaobljenim oblikom lica, ali i krupnije, neće postići efekat mladalački efekt ove frizure, odnosno umesto da im “oduzme” od godina  samo  će im “dodati” nekoliko kilograma više.

kosa-123Savršen izbor frizure za zaobljenu formu lica – Isabella Rossellini

Sa željom da izgleda mlađe neko će se opredeliti za frizuru sa kikicama sa kojom i sa 40+ vrlo verovatno izgledati detinjasto. Ali da izgleda detinjasto u ovom uzrastu više asocira na to da izgleda “budalasto” umesto vizuelno mlađe. Pletenica je savršeno rešenje za sve one koje imaju okruglo (zaobljeno) lice. Neformalno puštena duga “divlja” kosa (sa svetlijim pramenima) isto tako podmlađuje.

Kratka kosa svakako podmlađuje bez obzira na oblik lica, ali oblik lica i dalje treba da izabere frizuru i koliko kosa može biti kratka. Oni koji imaju dugo lice mogu priuštiti i superkratku, pa i mušku frizuru, kratku kosu sa šiškama ili još bolje – kratku kosu asimetričnog oblika. Damama sa zaobljenim licem bi najbolje stajala stepenasto podšišana kosa srednje dužine začešljana u stranu.

kosa-542Šeron Stoun sa asimetrično kratkom kosom

I boja kose utiče na vizuelno podmlađivanje. Obično plavuše izgledaju mlađe nego, recimo, one koje imaju svetao ten i kontrastno tamnu frizuru koja skreće pažnju na lice (i bore). Za one sa tamnijom kožom, za mlađi izgled, najbolje bi im stajala boja kose koja je par nijansi tamnija od tena. Crvenokose sa svetlijim tenom koje se u mladosti nisu oduševljavale svojom prirodnom bojom kose, u zrelijim godinama su u apsolutnoj prednosti posebno ako je kosa sa krupnijim loknama.

Izbegavajte tzv. minival koji je mnogim ženama “praktično” rešenje, zato što će da vam svakako vizuelno dodati još nekoliko godina.