Fizička aktivnost u trudnoći podstiče razvoj bebinog mozga

Žene koje tokom trudnoće vežbaju stimulišu razvoj mozga nerođenog deteta, tvrde stručnjaci. Samo tri treninga od 20 minuta nedeljno uveliko utiču na celokupno zdravlje bebe, piše Daily Mail.

Naučnici su uporedili dve grupe trudnica. Jedna grupa je redovno vežbala, a druga grupa trudnica se fizičkom aktivnošću bavila tek 10 minuta nedeljno. Kada su se deca rodila, izmerena ima je moždana aktivnost pomoću 100 elektroda koje su puštale različite melodije.Deca čije su majke vežbale, lakše su uočila razliku između melodija od dece čije majke nisu bile toliko fizički aktivne, što znači da se kod prve grupe mozak brže razvio, pokazalo je istraživanje.

Naše istraživanje pokazuje da vežbanje tokom trudnoće ubrzava razvoj mozga novorođenčeta. Iako tačan razlog još nije poznat, najverovatnije je da trening povećava dotok kiseonika i stimuliše proizvodnju proteina zaduženog za razvoj mozga, objasnio je voditelj istraživanja profesor Dejv Elemberg.Ranije studije potvrdile su da vežbanje u trudnoći jača bebino srce, ali i ubrzava oporavak nakon porođaja.