Evo zašto nam curi krv iz nosa

Krvarenje iz nosa najčešće se javlja kod dece ili starijih ljudi, a posebno tokom virusnih epidemija, krajem zime i početkom proleća, kada dolazi do manjka vitamina u organizmu

Uzroci krvarenja iz nosa mogu biti različiti: frakture, povišen krvni pritisak, bolesti srca, anemija, zarazne bolesti ili preveliki fizički napor.

Krvarenje iz nosa najčešće se javlja kod dece ili starijih ljudi, a posebno tokom virusnih epidemija, krajem zime i početkom proleća, kada dolazi do manjka vitamina u organizmu. Krvarenje se javlja iznenada, često noću, tokom sna.

Sluznica nosa je bogata arterijama i kapilarima, najviše u prednjem, donjem delu nosne pregrade, gde najčešće i dolazi do krvarenja.

Izgled i opšte stanje bolesnika zavisiće od intenziteta krvarenja.Ukoliko je teže krvarenje, uočljivo je bledilo kože, puls je ubrzan, a ponekad dolazi i do kolapsa.

Neophodno je prvo smiriti bolesnika. Glava bolesnika mora biti nagnuta napred i mora se palcem i kažiprstom uhvatiti za nos, čvrsto stisnuti u trajanju od 2-3 minute i mirno disati. Na vrat je potrebno staviti hladan oblog.

Ako se krvarenje i dalje nastavi, bolesnika je potrebno odvesti kod lekara.