Engleski Božićni puding

Pun badema i voća, ovaj puding ponudiće vam uz čašu sherryja, a ponegde i uz krišku stiltona. Sve do 15. veka, uključivao je i kuvanu govedinu, koja je zamenjena jeftinijim suvim voćem, jajima i krušnim mrvicama.

Sastojci :

  • 125g smeđeg šećera
  • 125g maslaca
  • 120g oštrog brašna tip 400
  • 3 jaja
  • pola praška za pecivo
  • 125g prezli
  • 125g belog suvog grožđa
  • 125g crnog suvog grožđa
  • 125g brusnica
  • 70g seckanih badema
  • prstohvat soli
  • 20ml konjaka (ili likera po želji)
  • 1 imun

Priprema

  1. Maslac izmešajte sa šećerom. Dodajte suvo grožđe, brusnice, bademe, brašno pomešano sa praškom za pecivo, prezle, so, konjak, sok i narendanu koru limuna, pa sve promešajte.
  2. Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smesi i sve dobro promešajte. Smesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mestu.
  3. Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smesom, pa ih stavite u đuvečaru sa vodom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.

Posluživanje

Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjirićima uz čaj.

Savet

Brusnice zamenite suvim borovnicama ili sličnim voćem po želji. Ovaj ukusan puding Englezi pripremaju za Božić, a vi ga možete pripremiti u bilo koje doba godine.