Pun badema i voća, ovaj puding ponudiće vam uz čašu sherryja, a ponegde i uz krišku stiltona. Sve do 15. veka, uključivao je i kuvanu govedinu, koja je zamenjena jeftinijim suvim voćem, jajima i krušnim mrvicama.
Sastojci :
- 125g smeđeg šećera
- 125g maslaca
- 120g oštrog brašna tip 400
- 3 jaja
- pola praška za pecivo
- 125g prezli
- 125g belog suvog grožđa
- 125g crnog suvog grožđa
- 125g brusnica
- 70g seckanih badema
- prstohvat soli
- 20ml konjaka (ili likera po želji)
- 1 imun
Priprema
- Maslac izmešajte sa šećerom. Dodajte suvo grožđe, brusnice, bademe, brašno pomešano sa praškom za pecivo, prezle, so, konjak, sok i narendanu koru limuna, pa sve promešajte.
- Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smesi i sve dobro promešajte. Smesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mestu.
- Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smesom, pa ih stavite u đuvečaru sa vodom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjirićima uz čaj.
Savet
Brusnice zamenite suvim borovnicama ili sličnim voćem po želji. Ovaj ukusan puding Englezi pripremaju za Božić, a vi ga možete pripremiti u bilo koje doba godine.