Dvodnevna dijeta – 10 kilograma za samo 6 nedelja

DIJETA koju su osmislila dvojica naučnika, dr Majkl Harvi, specijalista nutricionizma, i dr Toni Hauvel, onkolog, zove se dijeta naizmeničnog posta, odnosno “dijeta pet prema dva”.

Ova dijeta traje samo šest nedelja, a može da vam pomogne da pobedite celulit i da budete do deset kilograma mršaviji. Potrebno je samo da pratite najvažnije stavke: dva dana nedeljno imaćete “posni” dan tokom kog bi trebalo da unosite samo 500 kalorija, a ostalih pet dana možete da jedete normalno, ali zdravo. Takođe, morate da vežbate 30 minuta, tri puta nedeljno, ali onim danima kada jedete normalno.

Dijeta je rezultat naučnog istraživanja započetog 2006. godine na institutu Genesis Breast Cancer Prevention u Mančesteru.

U kakvoj vezi su rak dojke i dijeta za mršavljenje? Ova bolest, na koju utiče više faktora, između ostalog je povezana i sa viškom kilograma.

Upravo je to dalo podstrek autorima dijete da pronađu idealan režim ishrane, metodu koja će omogućiti lako mršavljenje, bez nervoze i jo-jo efekta. Njihov zaključak je da bi trebalo smenjivati dane tokom kojih se normalno jede i dane umerenog posta. Kako objašnjava dr Harvi, odavno je poznato da kalorijski unos treba umanjiti za 25 procenata da bi organizam počeo da troši rezerve masti. Novo je, međutim, otkriće da je efikasnije drastično smanjiti broj unetih kalorija samo dva dana nedeljno nego umanjiti unos hrane za 25 odsto svih sedam dana pojedinačno.

Ženama je, tokom “posnih” dana dozvoljeno da unose 500 kalorija, a muškarcima 600 dnevno. To bi trebalo da budu oni dani tokom kojih nećete biti previše zauzeti i u toku kojih vas ne očekuje veći intelektualni napor.

Jedna od najboljih stvari kod ove dijete jeste to što ona hormone rasta, koji inače uzrokuju starenje, u stvari pretvara u hormone oporavka, što znači da oni telo oporavljaju i čine da se osećate bolje. Druga dobra strana ove dijete jeste što težina ostaje stalna.

Da ne biste povratili izgubljene kilograme, dovoljno je da postite kao za vreme dijete jedan dan u nedelji, ili dva spojena dana u dve nedelje.

Jelovnik za dane “posta”

Ponedeljkom, sredom, petkom, subotom i nedeljom jedete normalno, kao i obično.

Predlog 1:

UTORAK

Doručak: kajgana od dva jajeta i komadić šunke

Ručak: preskačete

Večera: 100 grama pečenog pilećeg belog mesa, 100 grama brokolija kuvanog na pari

ČETVRTAK

Doručak: rižoto sa dimljenim bakalarom i mladi luk

Ručak: preskačete

Večera: 100 grama pečenog goveđeg filea, 100 grama rukole, 100 grama kuvane šargarepe

Predlog 2:

Doručak: zeleni čaj, meko kuvano jaje

Ručak: čorba od povrća, presno povrće (začinjeno supenom kašikom ulja od uljane repice i limunom), jogurt

Užina: jabuka, šaka badema ili lešnika, čaj ili kafa s mlekom

Večera: krem-čorba od povrća (gaspačo), riba, povrće, čaj bez kofeina

Unos kalorija

Da biste izdržali dane posta, najbolje bi bilo da rasporedite kalorije na sledeći način:

Doručak – 150 kalorija

Ručak – 100 kalorija

Večera – 200 kalorija

Užina – od 50 do 100 kalorija