Dud prirodni tonik za krv

Poreklom iz Kine, a nekada gajen radi proizvodnje svile, odnosno, za ishranu svilenih buba, u jednom periodu je masovno iskorenjivan, navodno radi suzbijanja dudovca. Koliko se u tome uspelo, znaju voćari… U svakom slučaju, ako naiđete na dud, bilo beli ili crni, nemojte ga zaobići. Pojedite ga svežeg (nikako zelenog, jer je onda otrovan i može da izazove halucinacije i grčeve u stomaku, doduše, blage), ili naberite za sirup ili pekmez. Od njega se može napraviti i vino, ali i vrlo cenjena rakija dudara. Plodovi duda, iako se zove beli i crni, mogu biti i ružičasti ili purpurni, dugi su od jednog do pet centimetara, cilindričnog oblika i podsećaju na minijaturni grozd, a ukus im je slatko-nakiseo. Sadrže oko deset odsto invertnog šećera, oko dva procenta slobodnih organskih kiselina (limunove i jabučne), sluz, pektine i druge korisne materije. Pretežno su sastavljeni od vode (87,5 grama) te nisu kalorični: svega 70 kcal, odnosno 295 kJ u 100 grama, ali imaju i belančevina (gram i po), 14 grama ugljenih hidrata i 1,4 gram vlakana. Zbog toga imaju laksativno dejstvo, ali i osvežavajuće u febrilnim stanjima. Dudinje sadrže i 190 miligrama kalijuma u 100 grama, a svega miligram natrijuma, kao i 20 miligrama fosfora, 29 miligrama magnezijuma, 1,9 miligrama gvožđa, 0,59 miligrama cinka. Od vitamina, ima 63 miligrama vitamina C u 100 grama, nešto vitamina iz grupe B, ali i 900 miligrama beta-karotina (koji se u organizmu pretvara u vitamin A).
Za lek se koriste plod i list (u kojem takođe ima C vitamina – 2–3 miligrama po gramu, karotina, vitamina B1, folata i vitamina D, brojnih minerala, tanina i belančevina, pa se preporučuje kao dodatak ishrani, a esencija napravljena od njega – i za ispiranje grla, dok narod njime leči i bolesti organa za mokrenje), a i kora i koren imaju lekovita svojstva: pročišćavaju creva, deluju protiv glista, a mogu i da zaustave proliv.
Smatra se da plod može da pomogne kod upale grla, poboljša varenje, a u narodnoj medicini se preporučuje i kao protivotrov, sredstvo protiv upala, kašlja, za izazivanje znojenja, iskašljavanje, kao fungicid i baktericid, sedativ, ali i tonik. Beli dud se koristi i za lečenje afti i drugih upala u ustima, za bolove u rukama, astmu, bronhitis, za ublažavanje ujeda insekata, opštu slabost, prehladu, zatvor, kašalj, proliv, edeme, epilepsiju, groznicu, glavobolju, povišen šećer u krvi, povišen pritisak, nesanicu, bolne menstruacije, protiv tumora, rana i zmijskih ujeda.