Dr. Oz: Jednostavnim vežbama do lakšeg hodanja bez bolova u visokim potpeticama

Uz ovih nekoliko jednostavnih vežbi ojačaćete mišiće i lakše nositi visoke potpetice.

Nema ništa gore od neprestane borbe da senzacionalo hodate u vrtoglavo visokim potpeticama, dok zapravo nastojite održati ravnotežu i zaboraviti na bol. Umesto da omiljene cipele spremite u ormar i zaboravite da postoje, u svoju fitnes rutinu uvedite ove vežbe.

vezbi981

U teretani: presa za noge

Vežbanjem na ovoj spravi, aktivirate svaki mišić koji se i inače aktivira kada hodate u visokim potpeticama. A to su kvadricepsi, listovi te najveći mišić stražnjice. Napravite 4 serije od 10 ponavljanja.

Kod kuće: podizanje na prste

Ova vežba snage ciljano deluje na listove i mišiće potkolenice – odnosno na one mišiće koji su zaslužni za stabilizaciju gležnjeva. A upravo su snažni gležnjevi i listovi imperativ za sve one žene koje preferiraju nošenje visokih peta.

Kod kuće: podizanje s teretom

Ovu vežbu možete raditi i u teretani na odgovarajućoj spravi, ali možete je praktikovati i kući. Sedite uspravno i na kolena stavite neki teret, a zatim teret podižite na prstima. Imate li u kući dete ili neku mršavu osobu, neka vam sedne u krilo i pokušajte je podizati nogama. Ova vežba takođe jača listove.

Kod kuće: nožna abeceda

Sedite na pod i jednom nogom držeći je u vazduhu nastojte ispisati sva slova abecede. Uglavnom pomerajući gležanj. Ova vežba podstiče cirkulaciju u nogama te opušta ligamente.

vezbi872

U teretani: istezanje nogu

Na ovoj se spravi najčešće vežbaju kvadricepsi, no udaljite li se malčice od naslona na sparvi, više će raditi guza i najveći mišić stražnjice, kao i bedra.

Kod kuće: valjanje

Uzmite malenu lopticu ili valjak za testo i masirajte stopalo gazeći lopticu ili valjak. Ova je vežba pogodnija za vreme nakon nošenja potpetica jer njome opuštate napetost u stopalima koja su često iziritirana visokim petama.