Domaće pivo od đumbira: osvežava i stimuliše cirkulaciju…

Domaće pivo od đumbira ćete lako napraviti sami kod kuće, a osim što osvežava, ono stimuliše cirkulaciju ali ima i druga korisna svojstva…

Đumbir je veoma popularan i višestruko koristan začin koji se koristi hiljadama godina. Bogat je esencijalno važnim vitaminima i mineralima. Najpoznatiji je po svom protivupalnom dejstvu posebno pogodnom kod reumatskih bolesti, a ujedno je i najbolji lek protiv mučnine.

OKRENI TOČAK SREĆE I OSVOJI DO 40 % POPUSTA NA SPRINGWELL-U, SAMO TREBA DA SAČEKATE 30 SEKUNDI DA BI SE OTVORIO TOČAK ZA POPUSTE.

ZA POČETAK KLIKNITE OVDE

Svoje mesto našao je u sastavu mnogih proizvoda, a među najpoznatijima je pivo od đumbira (engl. – ginger ale). No, kupovna verzija daleko je od onog pravog domaćeg piva koje vam može pozitivno uticati na zdravlje, zato vam danas donosimo recept za pripremu piva od đumbira kod kuće.

Kao što je spomenuto, đumbir je bogat hranjivim sastojcima. Sadrži kalijum i mangan zbog čega je dobar za srce i prevenciju bolesti, te vitamine A, C i B kompleks.

Zbog svog protivupalnog i analgetskog dejstva koristi se kao pomoć protiv bolova i upala. Pomaže kod bolova u mišićima i leđima, kao i kod menstrualnih bolova.

Lekovita svojstva đumbira:

– Pomaže varenje.

– Olakšava mučninu.

– Snižava loš holesterol i šećer u krvi.

– Koristi se kod disajnih tegoba i kašlja.

– Snižava temperaturu.

– Stimuliše cirkulaciju u krvi.

Priprema piva od đumbira kod kuće

Pripremom piva od đumbira dobićete super zdravi fermentirani napitak. Dobro zdravlje i fermentirane namirnice idu jedno uz drugo. Koristi ovakvih namirnica su bezbrojne, a među najbitnijma je balans probavnog zdravlja važnog za dobar imunitet.

Fermentirani napitak od đumbira

Sastojci:

– 5 centimetara samlevenog svežeg korena đumbira

– Pola šoljice smeđeg šećera

– Pola šoljice soka od limete (ili limuna)

– ¼ kašike morske soli

– 8 šoljica vode

– Pola šoljice kulture đumbira (recept za kulturu đumbira je na dnu teksta)

Priprema:

– Zakuvajte 3 šoljice vode, đumbir, šećer i so.

– Neka ključa oko 5 minuta, da bi se šećer otopio.

– Dodajte ostatak vode i pričekajte da se ohladi na sobnu temperaturu.

– Dodajte sok od limete (ili limuna) i kulturu đumbira.

– Sipajte pivo u staklenu flašu i dobro je zatvorite da ne ulazi vazduh.

– Ostavite da stoji 2-3 dana dok ne postane gazirano i penušavo ako ga želite bez alkohola (ako ostavite duže postaće alkoholno piće)

– Procedite u boce i čuvajte u frižideru.

Brzina fermentacije piva zavisi od spoljašnje temperature, vrste šećera i jačine kulture. Konačan proizvod trebao bi imati ukus đumbira, uz specifičnu aromu kvasca. Nemojte pivo dugo fermernitrati jer može doći do mini eksplozije!

Kako napraviti kulturu đumbira?

Kultura đumbira je zapravo vrsta gljive slična kombuhi koju možete napraviti i kod kuće.

Potrebno vam je:

– 1-2 korena đumbira

– Pola šoljice šećera

– 2 šoljice filtrirane vode

U većoj staklenoj flaši pomešajte 3 kašike usitnjenog svežeg đumbira i 3 kašike šećera. Pomešajte kašikom koja nije metalna i pokrijte gazom. Svakoga dana tokom 5 dana umešajte po 1 kašiku usitnjenog đumbira i 1 kašiku šećera. Zavisno od temperature, kultura će zriti i do 8 dana. Znaćete da je gotova kada počnu da se stvaraju mehurići, a kvasac počne slatko da miriše i dobije muntu boju. Ako se pojavi plesan, samo je uklonite. Ako mešavina nema gore navedene karakteristike nakon 7-8 dana, bacite je i pokušajte ponovo.