Dijeta za poslovne žene

Danas je najčešće brzina sinonim za poslovni uspeh, pa je zbog toga ponekad neizvodljivo otići na pauzu za ručak. Zbog toga, mnogi zaposleni potrebu hrane se nezdravim grickalicama, kao što je na primer čips ili brzom hranom koja pruža osećaj sitosti, ali je nutricionistički nekvalitetna.

Posledice takve ishrane su dugoročne – povećanje telesne mase, pojava masnih naslaga i celulita, medicinski problemi koji počinju hroničnim umorom a završavaju se slabljenjem imunološkog sistema, problemima sa kardiovaskularnim sistemom i slično.

S druge strane, postoje i zaposleni kod kojih problem kvalitetne ishrane na poslu ne postoji – oni jednostavno ne jedu ništa do povratka kući, najčešće zbog uštede vremena, novca i povećanja efikasnosti. Ovakvo ponašanje je još opasnije jer, osim zdravstvenih rizika, takvi radnici ostaju i bez energije neophodne za kvalitetno ispunjavanje poslovnih obaveza, što rezultira lošim procenama i greškama.

Organizacija je pola rešenja

Na poslu se možete pravilno hraniti ako se dobro organizujete. O obrocima morate misliti na vreme – kod kuće. Mnogima je nezamislivo da planiraju obroke, kupuju namirnice, pripremaju ih i pakuju. Međutim, to izgleda komplikovanije nego što stvarno jeste.

Doručkujte pre odlaska na posao, te ćete biti siti nekoliko sati, a kada ogladnite pojedite manji obrok koji ste prethodno kod kuće pripremili. Savetujemo vam da ponesete sendvič od integralnog hleba sa niskokaloričnim namazom (na primer pašteta od tunjevine i povrća) i čašu jogurta.

Zavarajte glad

Posredan problem kod ishrane zaposlenih je intenzivan osećaj gladi koji se javlja posle radnog vremena. Zbog toga, ali i zbog umora, većina ljudi, po povratku kući, nema volje da sprema kvalitetnu hranu, već se opet zadovoljava brzom hranom.

Rešenje je u pripremi osvežavajućih grickalica koje će vam zavarati glad i obezbediti energiju za spremanje kvalitetenog obroka. Kriška raženog hleba premazana puterom od kikirikija i medom pomoći će vam da dočekate ručak. Po želji možete dodati i sitno seckane komade jagode ili banane.