Dijeta za majke: Vratite liniju posle porođaja

Ako nakon porođaja niste zadovoljne svojim fizičkim izgledom, dobrodošle u klub! Slično nezadovoljstvo oseća svaka treća žena, ali to ne znači da se stvari ne mogu popraviti – i to do sezone kupaćih kostima.

Jedini zdrav način kojim ćete se osloboditi viška kilograma jeste primena restriktivne dijete u kojoj su zastupljene sve grupe namirnica. Međutim, one mogu biti “ovakve” i “onakve”.

Primera radi, jedite sir, ali ne punomasni već onaj sa najviše 1% masnoće; birajte polizasićene masnoće umesto monozasićenih (masline vs. slanina). Ukratko, napravite svoj dnevni jelovnik sastavljen od namirnica o kojima će biti reč u nastavku teksta. Na taj način nećete imati osećaj da ste prisiljeni da jedete nešto što vam je nametnuto, već samo ono što sami odaberete.

Pravilo je jednostavno: tri obroka plus dve užine sastavljene od biranih namirnica daće željeni rezultat (gubitak kilograma), a vaše mleko neće izgubiti na hranljivosti.

I još nešto: kada napravite plan ishrane, striktno ga se pridržavajte, a prve vidljive rezultate možete očekivati nakon dva meseca. Ne budete li zadovoljni, nastavite sa dijetom dok ne postignete željenu težinu.

Vežbe za “ravnanje” stomačnih mišića

Vežbe za zatezanje trbušnih mišića obavezan su deo “paketa”. Međutim, ne bi trebalo da počnete sa njihovim izvođenjem sve dok se mišići ne vrate u stanje od pre trudnoće (otprilike mesec i po nakon porođaja).

Da li ćete se opredeliti za odlazak u fitnes centar ili ćete vežbice izvoditi kod kuće, stvar je ličnog izbora, organizacije svakodnevnog života i, naravno, finansijskih mogućnosti.

Vežba za jačanje mišića karličnog dna

Tokom trudnoće najviše stradaju tri grupe mišića: trbušni, leđni i karlični. Ovi poslednji utiču i na mogućnost zadržavanja mokraće, pa je za njihovo jačanje potrebno izvođenje tzv. Kegelovih vežbi.

Redovno pražnjenje creva

Redovno pražnjenje creva je od velikog značaja za gubitak viška kilograma, jer se na taj način organizam oslobađa toksina i štetnih materija sprečavajući njihovo gomilanje. Ukoliko svakog dana budete popili najmanje litar i po vode i jeli dve jabuke, budite sigurni da nećete imati pomenuti problem. Ako tome dodate svakodnevno konzumiranje tople limunade i kašičice meda na prazan stomak, uspeh je stopostotan!