Dijeta za balerine

Ispovest jedne balerine…

Danas su popularne dijete bez ugljenih hidrata i nemasne dijete, dok način ishrane balerina nipošto ne isključuje upotrebu tih važnih mikroelemenata. Ubeđena sam da organizam može pravilno funkcionisati samo tada kada ga redovno snabdevaju svim neophodnim hranljivim materijama (pre svega –  proteinima, mastima i ugljenim hidratima).

Da bi bilo jasnije predstaviću u obliku piramide proizvode kojima se mi balerine hranimo.

# Na dnu su ugljeni hidrati u vidu hleba, ovasa, heljde, voća i povrća. To je zbog toga što su ugljeni hidrati dragoceni izvor energije, jer je naš posao povezan sa velikim utroškom energije i fizičkim naporima. Oni su prisutni u svakom obroku.

# Zatim slede namirnice koje sadrže proteine. U njih spadaju belo pileće meso, nemasne vrste riba, mlečni proizvodi do 2% masnoće. Namirnice bogate proteinima su potrebne pre svega za izgradnju jakih mišića.

# Najmanje od svega u obroku balerine je prisutna mast, ali je ona neophodna u svakodnevnoj ishrani  zbog elastičnosti ligamenata. Što se tiče masti, mi upotrebljavamo biljnu mast (za pravljenje salata) i nekoliko puta nedeljno morsku ribu, bogatu proteinima.

Čime se hrane i kako balerine skidaju kilograme?

U dijeti balerine postoje ograničenja kao i u svakoj drugoj dijeti. Najpre iz obroka izbacujemo sve namirnice koje doprinose dobijanju na težini (bilo da doprinose zadržavanju tečnosti u organizmu ili dobijanju sala). Iz menija su nemilosrdno izbačeni: šećer, so, pecivo, kao i poluprerađevine, marinirani i suhomesnati proizvodi. Neophodne soli dobijamo iz limunovog soka i kvalitetnog soja sosa. Zabranjena je upotreba alkoholnih i gaziranih pića, jer oni nepovoljno utiču ne samo na figuru, već i na tonus mišića.

Međutim postoje i izuzeci. Na primer, pred nastup, neke balerine pojedu malo crne čokolade. Ona ima sposobnost da jako brzo da energiju.

Baletski doručak

Balerine su odlično upoznate sa osnovama fiziološkog zakona, zbog toga svako jutro počinjemo obimnim, kvalitetnim doručkom. To je zbog činjenice da u jutarnjim časovima metabolizam dostiže vrhunac, a uveče se znatno snižava. Balerine su u stanju da prilagode svoj režim ishrane fiziološkim osobenostima organizma. Za doručak sebi možemo dozvoliti najkaloričnija jela koja daju osećaj sitosti sve do sredine radnog dana ( do ručka).

Baletski ručak

Ručak je još jedna važna komponenta pravilne ishrane balerina. Da bi održale formu, jedemo male porcije, ali jedemo češće. Prosečan broj obroka je – najmanje pet obroka dnevno. To doprinosi boljem varenju hrane i odsustvu oštrog osećaja gladi.  Na taj način isključujemo mogućnost prejedanja i dobijanja suvišnih kilograma.

Da li balerine jedu posle 18:00?

Mnoge zadivljuje činjenica da se poznato pravilo “ne jesti posle šest” ne odnosi na balerine. To je u vezi sa osobenostima našeg teškog posla. Većina baletskih spektakala održava se uveče, zbog toga je okrepljenje posle rada za nas obavezan i  prirodan proces. Inače bi to bio zločin protiv sopstvene figure. Ako organizam ne dobije nagradu za rad u vidu hranljivih materija, on može preći na režim ekonomisanja energije. U tom slučaju, usporava se metabolizam i organizam počinje da akumulira masti za slučaj gladi.

Večera balerine je veoma lagana. Najčešće se sastoji od parčeta kuvane ili pržene ribe i salate od povrća.

Mala tajna ishrane balerina

Profesija nas obavezuje da uvek budemo u odličnoj fizičkoj formi, pune snage i energije. Bez toga karijera balerine je nemoguća. Međutim, dobijati sve neophodne materije (vitamine i minerale) iz dijetalnog obroka ishrane praktično je nemoguće. Zbog toga balerine koriste vitaminske preparate koje balerinama propisuje lekar, svakoj balerini ponaosob.

Dijetalni meni balerina

8.00 -8.30 – prvi doručak

Nemasni sir (četvrtina parčeta) sa svežim jagodama. Kaša, skuvana na vodi. Hleb, parčence sira, čaj ili kafa bez šećera.

oko 11.00 – drugi doručak

1-1,5 čaša niskokaloričnog prirodnog jogurta, čaša sveže oceđenog soka od pomorandže ili zeleni čaj, jabuka.

14.00 – ručak

Lagana supa  od povrća  ili 100 grama barenog pirinča / heljde sa malim parčetom pečenog belog pilećeg mesa, salata od svežeg povrća.

17.00- 17.30 – među obrok

Jedna jabuka, hleb, parče sira, zeleni čaj, malo crne čokolade.

Užina (u zavisnosti od toga kada je spektakl završen)

Kuvana ili pečena riba, salata od povrća ili 100 grama dinstanog povrća (patlidžana, kupusa i drugog povrća).