Dijeta za "apetitlije"

Sve ste pokušali i sada kategorično tvrdite da nema nade za vas: Suđeno vam je da nosite tih desetak dodatnih kilograma celog života. E niste u pravu! Sa dijetom za beznadežne slučajeve, ne samo da ćete uspeti, već ćete i promeniti način ishrane. Nije teško, verujte.

Temeljno pravilo je: mnogo proteina, malo ugljenih hidrata. Unošenjem više proteina, a značajno manje ugljenih hidrata, telo je primorano da troši sopstvene rezerve sogorevanjem viška masti. Ali pazite, rekli smo malo, a ne nimalo  ugljenih hidrata.

Prva faza dijete koja traje dve nedelje, moraćete drastično da smanjite na samo 20-30 grama dnevno. Podsećamo, tanjir pšeničnih pahuljica sadrži oko 120g ugljenih hidrata. Ne poričemo da je prvih 14 dana najteže.

Druga faza obuhvata niskokalorične ugljene hidrate, ali ne pomišljajte na čokoladu, a alkohol je zabranjen i slavljeničkom prilikom. Budite strpljivi, ova faza traje samo devet nedelja i pri kraju telo će zahtevati manje hrane, koja će biti uskladištena u rezervi masti. Naviknite se na uravnoteženu, zdrave i ukusnu hranu. A samo od vas zavisi da li će tako biti do kraja života.

Smete jesti meso, ribu, jaja, plodove mora u skoro neograničenim količinam, naravno, ako želite. Dragocena pomoć u vašoj novoj dijeti će biti lisnato povrće, sa kojima možete koristiti različite kremaste sosove ili sosove spremljene na puteru. I to ovu dijetu razlikuje od sličnih dijeta baziranih na malo unošenje ugljenih hidrata. Na primer, ne morate da se odreknete prženih jaja, ali ih ne jedite sa komadom belog hleba, već uz integralni. To će biti dobar početak da polako menjate proizvode koje obično kupujete. Integralno od celog zrna, nerafinisano hladno ceđeno kada je u pitanju maslinovo ulje. To će biti beznačajno veći trošak, ali daleko veća korist.

Izbacite iz kuhinje…

Svi kolače, čokolade, topla i hladna pića (osim obične vode), kafa sa kofeinom, u stvari sve što može da sakrije šećer. Ne zavaravajte se, proverite deklaracije, čak i uobičajene pakete i boce. Verovali ili ne, čak i balzamiko sirće nije izuzetak. Ne tražite zabranjeno voće, iako je zdravo, sadrži šećer.

Obavezno

Dok ste na strogoj dijeti, svakodnevno uzimajte dodatke u ishrani. Po jedna multivitaminska tableta (bez gvožđa) da telo dobije potrebne vitamine; jedna kašičica lanenog semena natopljena u čaši vode (može da prenoći i ujutru na prazan stomak da pijete tečnost, sa čime će se izbeći zatvor); kapsula sa 200 mg hroma, što snižava holesterol i velika pomoć u vidu B – vitamina.

Jedite dobro

Pri svakom obroku, važna je kombinacija dobrih masti i proteina. Na primer, dozvoljena je sveža salata sa prelivom, šnicla sa sosom ili škampi sa domaćim majonezom. Nemojte preterivati sa prelivima i majonezom, samo u umerenim količinama, tek toliko da poboljša ukus. Ali i pored želje da ubrzate efekat dijete, ne posežite za nisko-kalorijskim verzijama tih proizvoda. Namučite se i efekat neće izostati. Ako ste zabrinuti zbog holesterola, umesto običnog ulja, koriste maslinovo, ulje od bundeve ili kikirikija. Izbegavajte obrađena biljna ulja, margarin, ili oni koji sadrže loše masnoće.
Savet: pre nego što počnete dijetu, naravno, potražite savet kod lekara.

Sastavite listu

1. Meso – samo ono što želite, uključujući i slaninu, salamu, piletinu.
2. Jaja – domaća (kokošija) .
3. Ribe – sve vrste, od svežih morskih plodova do konzervirane tunjevine.
4. Organski puter od kikirikija – ne sadrži šećer.
5. Svo povrće – osim krompira, šargarepe, graška i kukuruza (barem ne u prvoj fazi).
6. Avokado.
7. Limun i limeta (zeleni limun).
8. Svi orašasti plodovi.
9. Masline.
10. Sve vrste sira.
11. Tofu.