Depresija je pogubna za žene u četrdesetim

Žene su danas čak dvostruko više sklonije depresiji nego pre 40 godina zbog mnogobrojnih obaveza sa kojima moraju da se suoče. Stalno su u poziciji da vagaju porodicu i karijeru i za njih je to „ogroman teret“.

Depresijom će, u nekom momentu svog života biti pogođenasvaka sedma žena, pokazuju studije kažu istraživači koji su ispitivali mentalno zdravlje žena u Evropi.

Rizična grupa je starosti od 16 do 42 godine jer tada rade na izgradnji profesionalne karijere, ali i porodice i rađaju decu. Žene u ovoj starosnoj grupi imaju 10 i 13,4 odsto više šanse da zapadnu u depresiju u odnosu na ostale. Takođe, to je duplo veći procenat nego što je slučaj kod muškaraca iste starosti.

Profesor Hanc Urlih Vičhen, koji je vodio istraživanje kaže da je depresija kod žena veća za 2,6 puta nego kod muškaraca.

Pokazalo se da je procenat  žena koje padaju u depresiju značajno veći u odnosu na istraživanja iz 1970. godine. Najveći rast bio je između 1980. i 1990. godine.

Američki istraživači otkrili su da su “supermame” – žene koje pokušavaju da žongliraju karijeru i porodicu – najrizičnija grupa. Njihovo istraživanje rađeno je na 1.600 mladih žena na Univerzitetu u Vašingtonu. Zaključeno je da većina žena ne uspe da uspostavi balans izmeđšu te dve stvari i da zato pada u depresiju.

Međutim, drugi stručnjaci kažu da upravo muškarci više pate od depresije samo je razlika u tome što oni ne pričaju o tome pa je zato teško dijagnostikovati je kod njih.