Da se podsetimo da srčane bolesti, dijabetes, rak, Alchajmerova bolest mogu biti prošlost ukoliko je Resveratrol naš izbor za dobro zdravlje

Resveratrol je član grupe biljaka pod nazivom polifenoli. Ova jedinjenja imaju antioksidantna svojstva, štiti telo od raznih oštećenja, kao što je povećan rizik od dobijanja raka kao i srčanih bolesti. Resveratrol se nalazi u ljusci crnog grožđa ali i u drugim izvorima ga ima kao što je kikiriki i bobičastim plodovima.

Pošto resveratrol ima toliko zdravstvenih prednosti, nije iznenađujuće da su mnogi proizvođači pokušali da iskoriste prednosti resveratrola. Većina resveratol kapsula koje se prodaju u SAD sadrže ekstrate iz japanskih i kineskih korena „Polygonum cuspidatum„. Drugi dodaci resveratrola su napravljeni od crvenog vina ili ekstrata crvenog grožđa.

Reklame za dodatke od resveratrola koji su na internetu obećavaju kupcima počev od mršavljenja do zdravijeg dužeg života. Postavlja se pitanje da li dodaci od resveratrola stvarno ispunjavaju sva ova obećanja ili je to samo još jedan marketinški trik.

Prednosti resveratrola

Resveratrol je privukao veliku pažnju zbog svog blagotvornog svojstva protiv starenja i bolesti. Prve studije koje su većinom bile napravljene u epruveti i na životinjama govore da resveratrol pomaže telu da se odbrani od sledećih bolesti:

Bolesti srca

Resveratrol pomaže u smanjenju upale, štiti od oksidacije lošeg LDL holesterola i otežava receptorima da se zalepe zajedno i da formiraju ugrušak koji može uzrokovati srčani napad.

Rak

Resveratrol orgraničava širenje kancerogenih ćelija i aktivira process izumiranja kancerogenih ćelija (apoptoza).

Alchajmerova bolest

Resveratrol može da zaštiti nervne ćelije od oštećenja i stvaranje naslaga koje dovode do Alchajmerove bolesti.

Dijabetes

Resveratrol pomaže u sprečavanju otpornosti na insulin, stanje u kojem telo postaje manje osetljivo na dejstvo hormona kako bi se smanjio nivo šećera u krvi, insulina. Otpornost na insulin predznak je za dijabetes.

Istraživanja koja su izvršena na glodarima pokazuju da resveratrol može pomoći protiv nekih efekata nezdravog načina života i dovesti do porasta životnog veka. Miševi koji su bili na resveratrolu hranjeni sa visoko kaloričnom hranom živeli su duže od miševa koji su hranjeni sa običnom hranom i kojima nije davan resveratrol. Resveratrol je zaštitio one miševe koji su hranjeni visoko kaloričnom hranom od problema sa debljinom zbog smanjenja kalorija.

Resveratrol je takođe povezan sa zaštitom od problema vezanih sa starenjem, kao što su bolesti srca iI insulinske rezistencije. Istraživači veruju da resveratrol aktivira gen “SIRT1”, biološki sistem koji bi trebalo da zaštite telo od efekata gojaznosti i bolesti sa starenjem.