Da li je liposukcija opasan zahvat?

Gubitak viška kilograma je velika, mukotrpna avantura. Posebno je teško biti istrajan i imati neobedivu volju. Zbog toga su se poslednjih godina pojavile mnoge metode za gubljenje kilograma, uključujući hirurški zahvat. Za one kojima je potrebna dopunska pomoć, kada poseban režim ishrane i vežbanje nisu dovoljni, ova metoda može biti od pomoći. Odluka na ovakav korak nije laka, pa ćemo ovde sagledati najpopularnije metode, benefite i neželjena dejstva, ročnost rezultata i slično.

Bariatric operacija

OKRENI TOČAK SREĆE I OSVOJI DO 40 % POPUSTA NA SPRINGWELL-U, SAMO TREBA DA SAČEKATE 30 SEKUNDI DA BI SE OTVORIO TOČAK ZA POPUSTE.

ZA POČETAK KLIKNITE OVDE

Ovo je ozbiljna odluka koja uključuje operaciju. Pre odluke potrebno je potražiti savet lekara, da biste znali da li će ova metoda odgovarati vašem organizmu. Ima nekoliko vrsta ove operacije, sa rezultatima od privremenih do trajnih. Najjeftinija varijanta je “gastro balon” koji ispunjava vaš stomak da biste suzbili osećaj gladi. Ovo je privremena procedura i balon se uklanja nakon 6 meseci. Druge opcije uključuju uklanjanje dela iz stomaka sa ciljem postizanja istog efekta.

 

Kome se preporučuje ova metoda? Osobama sa prekomernom težinom od 100 kg ili više. Pored toga, mogu je koristiti oni koji zbog prekomerne težine imaju zdravstvene probleme, kao što su hipertenzija ili dijabetes tipa 2.

Da li postoje neželjeni efekti i da li daje rezultate? Kao što smo pomenuli, ovo je ozbilja operacija jer vaše telo mora da se navikne na velike promene u stomaku. Zbog toga možete osetiti ozbiljne neželjene pojave kao što su: hernija, pad šećera u krvi, nedovoljna uhranjenost, čir ili kamenje u žuči. Vreme oporavka traje od 3 dana do 6 nedelja, u zavisnosti od vida operacije. Ova metoda zaista daje rezultate. Drastično se smanjuje  broj unetih kalorija i to dovodi do gubitka težine.

Liposukcija je metoda koja se često koristi za ukljanjanje malih količina masnih naslaga iz oblasti kod kojih dijeta i fizička aktivnost ne daju rezultate. Koristi se sa uklanjanje upornih naslaga sa stomaka. U pitanju je hirurška metoda koja odstranjuje ćelije masnoće iz jedne ili više oblasti. Plastični hirurzi mogu izbalansirati neravnomerno raspoređene masne naslage na telu.

Ova metoda preporučuje se onima koji žele da odstrane manje  delove masnih naslaga. Ipak, ovo nije metoda koja se koristi za značajan gubitak težine ili za one kod kojih može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Da li ima efekta? Proces zarastanja traje oko 4 nedelje. Kod nekih osoba otok može trajati 8-10 nedelja, mada je to retko. Bol i otok su jedina neželjena dejstva i uglavnom prolaze brzo. Metoda daje momentalne rezultate, ali lekari upozoravaju da se moraju održavati posebnim režimom ishrane i vežbama. Idealni kandidati za ovu metodu moraju biti zdravi i imati višak od samo nekoliko kilograma.

Coolsculpting
Coolsculpting je metoda topljenja masnoća koja koristi niske temperature da ubija ćelije mansoća i da ih odstrani na prirodan način. Ovo nije agresivan proces, ne uključuje hirurški zahvat, anesteziju ili bolničku negu. Procedura je bezbolna, a rizik minimalan. Traje oko sat vremena, a nakon završetka možete pravo na kafu.

Ova metoda, slično liposukciji, namenjena je čija težina je blizu željene, ali žele da izgube deo nataloženih masnih naslaga. Budući da nije rizična, preporučuje se svima. Neželjenih efekata praktično nema, a postupak je cenovno povoljniji od liposukcije.

Da li ima neželjenih efekata i da li daje rezultate?

Najveći deo korisnika nema neželjnenih efekata. U slučaju neprijatnosti u toku tretmana, možete reći svom lekaru, ali najveći deo klijanata ne oseća gotovo ništa. Da, ovaj tretman daje rezultate, ali postoji uslov. Morate korigovati stil života, a to uključuje ishranu i vežbanje. U protivnom, vaše masne naslage će se vratiti. Sve navedene metode gubitka telesne težine podrazumevaju spremnost na promenu načina života i ishrane i povećanje fizičke aktivnosti –zdrava telesna težina se bazira na zdravim životnim navikama.