Cvekla otklanja anemiju, smanjuje visok krvni pritisak i stimuliše rad jetre, žučne kese i želuca…

Osim što otklanja malokrvnost, cvekla snižava visok krvni pritisak i podstiče rad jetre, žuči i želuca

Karakteristična crvena boja cvekle potiče od biljnog pigmenta antocijana, snažnog antioksidansa koji suzbija širenje tumora i podstiče obnavljanje krvnih ćelija, dok zahvaljujući bogatom sadržaju joda, ovo povrće predstavlja dragocenu pomoć u borbi protiv ateroskleroze i usporava starenje organizma.

Ipak, ono zbog čega cvekla spada u superbiljke jeste visok sadržaj betanina i betaina, lekovitih jedinjanja koja podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove, stimulišu rad jetre, žuči i želuca.

Blagotvorni crveni koren pomaže u lečenju gripa i smanjuje nivo masnoća u krvi. Pošto u svom sastavu ima izvesnu količinu kobalta koji učestvuje u stvaranju vitamina B12 neophodnog za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca (veoma je redak u namirnicama biljnog porekla), cvekla je jedan od najboljih prirodnih lekova za lečenje anemije i posebno se preporučuje vegetarijancima.

Koristi se cela biljka iako je najlekovitiji njen podzemni deo, koji se vadi u jesen i može se kuvati, peći ili kiseliti.