Čudo prirode! Napunite jastuk ovom biljkom i svi bolovi u kičmi nestaju zauvek!

Ima na hiljade vrsta papratnjača među koje se ubraja u bujad (kao i paprat).

Kod nas je najraširenija bujad (Pteridium akuilinum). Bujad žanjemo u jesen. Kad se listovi osuše na stabljici, skinemo ih s nje i njima napunimo jastučnicu.

Jastuk napunjem lišćem bujadi najzdraviji je ležaj koji možete poželeti!

Na njemu se čovek dobro odmori, umor jednostavno nestaje. Buve, stenice i uši jednostavno ne podnose bujad i beže od nje. Takav ležaj leči grčeve, bolove u udovima, giht i reumu, reumatsku glavobolju i reumatsku zubobolju. Koren bujadi otklanja neprijatne boli u listovima, te ga stoga moramo držati pokraj listova u postelji. Kupke od lišća i korena leče giht, reumu, čak i gangrenu. Sveža bujad u jastuku leči nagluvost nastalu od prehlada i promaje. Dakako, i glavu treba dobro pokrivati. Sveži listovi bujadi privezani uz čelo i oči, bistre pogled i uklanjaju titranje pred očima. Suva bujad u cipelama uklanja umor i greje noge. 

Kostobolja će biti brzo izlečena snopice sveže bujadi koji privežemo na pogođeno mesto. Neke će vreme bolovi biti čak i jači, ali uskoro nestaju!

Kod bolova u krstima, mažemo više puta uljem od pljuskavice.

Na taj će način tkivo postati gipkije i podatnije, pa je i veća mogućnost da ćemo ga prikladnim razgibavanjem normalizovati. Rakija u kojoj se umakao koren bujadi izvrsno je sredstvo za utrljavanje i masažu kod gihta i reume.

Za masiranje bolesnih udova te opekotina i opekotina (opekotina izazvanih vrućom parom) izvrstan je sekret bujadi u domaćem jabukovom sirćetu: veći svežanj listova i korena bujadi nasitno narežemo, prelijemo s 4 do 5 litara domaćega jabukovog sirćeta, namačemo tri dana, ocedimo u tegle i dobro začepimo.

Bujad je i otrovna, stoga je konzumirajmo vrlo oprezno. Bujad tera gliste, a uništava čak i pantljičaru.

Bolesnik treba na tašte popiti šolju čaja od bujadi i tako ostati još dva sata. To će lečenje možda morati nastaviti još oko osam dana dok svi paraziti ne uginu ili ne izađu.

Bujad deluje na matericu stoga je trudnice ne smeju uzimati niti ležati na njoj.