Čudesna hrana: Namirnice koji obnavljaju organe

Za jetru se sigurno zna da se obnavlja. Njene ćelije žive oko 150 dana, nakon čega stare zamene nove i jetra može da nastavi da obavlja svoju funkciju izbacivanja otrova iz organizma.

Za srce se mislilo da se ne regeneriše, da ceo život imamo ’isto’ srce, ali istraživanja su dokazala da pumpa organizma može da se obnovi i to tri do četiri puta u toku života.

Koža se obnavlja na 28 dana, kostima treba oko 10 godina, crvena krvna zrnca žive oko četiri meseca, ćelije creva se obnavljaju na svaka tri do četiri dana, a što se moždanih ćelija tiče, one se ne regenerišu i to što smo dobili rođenjem, dobili smo (zato ih treba čuvati).

Zdravlje znači i dobru regeneraciju organa, jer se stare ćelije moraju zameniti novim kako bi se život nastavio. Hrana je veoma važna za ovakve obnove i korisno je znati koje su namirnice od najveće pomoći.

Obnavljanje nerava

Postoji širok spektar prirodnih jedinjenja koja regenerativno deluju na nerve. Studija iz 2010 objavljena u Rejuvenation Research kaže da kombinacija

borovnice
zelenog čaja
i karnozina (nalazi se u svinjetini, junetini, ribi)

pomaže nervnu i regeneraciju matičnih ćelija kod životinja sa neurodegenerativnim bolestima. Druge supstance sa sličnim dejstvom su:
kurkumin (koren biljke kurkuma)
apigenin (jedinjenje koje se nalazi u celeru, peršunu, artičokama)
borovnica
žen šen
crvena žalfija
rezveratrol (crno vino, crno grožđe, crna čokolada)
matični mleč
teanin (zeleni čaj)
kafa

Postoje i druge supstance koje pomažu ozdravljenju nerva popravljajući omotač nervnog vlakna mijelina. I muzika i zaljubljivanje utiču pozitivno na regeneraciju i oporavak neurona.

Regeneracija jetre

Glicirizin je jedinjenje koje se nalazi u korenu sladića i koji se prema jednoj studiji pokazao kao odličan stimulans u regeneraciji kod životinja kod kojih je hirurški odstranjivan deo jetre. Druge supstance koje pomažu regeneraciji jetre su:
karvakrol (iz ulja origana)
kurkumin (koren biljke kurkuma)
žen šen korejski
artičoka
vitamin E (tofu, spanać, badem, seme suncokreta, avokado, škampi, riba, maslinovo ulje, brokoli, bundeva i tikva).

Regeneracija beta ćelija

Beta ćelije prozvode insulin u pankreasu. Sa sledećim jedinjenjima je uspešno eksperimentisano  kako bi se pomoglo dijabetičarima:
srebrna svilenica
crni kim
vitamin D (riba, kavijar, jaja, sir)
kurkumin (koren kurkume)
arginin (crveno meso, soja, jaja, morski plodovi, susam)
avokado
gorka dinja
blitva
kukuruzna svila
stevija
sulforafan (klice brokolija, kelj, prokelj, kupus, karfiol).

Hormonska regeneracija

Jedno od jedinjenja koje regeneriše hormone, koji su gubljenjem elektrona oslabili, je vitamin C (paprika, kelj, kivi, brokoli, jagode, pomorandže, grašak). Ovaj vitamin ima sposobnost da povrati oblik i funkciju estradiola (estrogen, E2), progesterona i testosterona, zbog čega može biti dobar dodatak ili zamena hormonskoj terapiji.

Regeneracija srčanog mišića

Do skora se mislilo da mišićno tkivo nije podložno regeneraciji. Nova istraživanja pokazuju da postoje jedinjena koja stimulišu gradivne ćelije srčanog mišića koje čine zdravo srčano tkivo. Šta jesti?

rezveratrol (crno vino, crno grožđe, crna čokolada)
sibirski žen šen
N-acetil-cistein (ovsene pahuljice, svinjetina, piletina, pšenične klice, mladi sir)

Regeneracija hrskavice, zglobova  kičme

Kurkumin i rezveratrol su se dobro pokazali kod oporavka od povrede kičmene moždine, dok za osteoartritis, degenerativno oboljenje zglobova, postoji širok spektar potencijalno regenerativnih supstanci koje se nalaze u:
koprivi
ribljem ulju i ostalim namirnicama bogatim vitaminom E.