Novo istraživanje je pokazalo da konzumacija crne čokolade visokog kvaliteta može pomoći ljudima koji boluju od šećerne bolesti da održe nivo holesterola u granicama normale.
U istraživanju koje je sproveo tim naučnika s britanskog univerziteta Hal učestvovalo je 12 dobrovoljaca koji su imali postavljenu dijagnozu šećerne bolesti.
Pri tom, svi učesnici tokom 16 sedmica dobijali su tamnu čokoladu.
Portal Moj doktor prenosi da su svi učesnici koji su tokom tog perioda dobijali čokoladu obogaćenu polifenolima, hemijskim sastojcima koji se nalaze u čokoladama sa visokim sadržajem kakaa, imali su značajno bolje nalaze holesterola u krvi.
Stručnjaci su utvrdili da ne samo da su se ukupne vrednosti holesterola u krvi snizile, već se i nivo takozvanog dobrog holesterola (HDL) povisio zbog čega se smanjio i rizik za različite bolesti srca.
Profesor Stiv Atkin, vođa istraživanja je objasnio da bi čokolada s visokim sadržajem kakaa trebala biti uključena u ishranu ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2, kao sastavni deo osećajnog i uravnoteženog pristupa ishrani i načinu života.
Stručnjaci ljudima koji boluju od ove hronične bolesti savetuju zdravu ishranu i fizičku aktivnost da bi što duže mogli da održe psihičko i fizičko zdravlje.