Čišćenje jetre prirodnim putem (drugi deo)

Grejpfrut
Kao limun i limeta, grejpfrut sadrži vitamin C koji je odličan čistač jetre.Sok od grejpfruta može sačuvati jetru od nekih vidova oštećenja i eliminisati kancerogene i otrovne materije iz organizma. Može se koristiti kao doručak ili užina, ali se isto tako može koristiti i kao dodatak napicima, salatama i sokovima.,

Kurkuma
Ova kraljica je više od kolorita prijatnog za oči. Ona je odlično antiinflamatorno i antioksidativno jedinjenje. Pomaže čišćenju jetre tako što izbacuje otrove i povećava protok žuči. Kurkuma može biti „trešnja na vrhu“ svakom receptu i jelu. U formi praha lako se dodaje slatkišima, supama, čorbama ili bilo kom drugom jelu.

Brokoli i kafriol
Brokoli i karfiol sadrže glukozinolat, koji učestvuje u proizvodnji enzima jetre. Oni štite jetru od oštećenja i podstiču detoksikaciju. Mogu se konzumirati u svežem obliku ili termički tretirani u supama ili salatama.

Avokado
Poslednjih godina avokado je postao popularno voće i definitivno opravdava ovaj status. Avokado je koristan za jetru jer jača njen enzimski sistem, a takođe umanjuje mogućnost oštećenja jetre. Njegova specifična boja i izgled pružaju ogromne mogućnosti za kreativnost, pa od njega možete napraviti zanimljiv sos ili napitak.

Borovnice
Borovnice su izuzetno moćan antioksidant, jači od ostalog voća i povrća. One su najbolje za jetru. Istraživanja pokazuju da ove male bobice mogu da spreče fibrozu jetre, što se često dešava kao posledica njenog oštećenja. Sadrže antocijane, polifenole i flavonoide koji imaju antiupalna dejstva i štite od nastanka tumora. Borovnice su zbog boje zanimljiv dodatak soku, salati i jogurtu.

Zdrava jetra znači zdrav organizam
Probajte neku od ovih neverovatnih namirnica za jetru i sigurno ćete osetiti razliku. Ipak, to ne znači da možete preterivati sa brzom hranom i alkoholom. Umerenost je ključni faktor. Balansirana i zdrava ishrana je ono što zaista može dugoročno pomoći u očuvanju zdravlja jetre.