Budite produktivniji: Koristite se trikovima Nikole Tesle

Tokom svog života Nikola Tesla je neprestano radio na novim idejama, a vrlo često je zarad posla spavao po dva sata tokom dana. On je najpoznatiji po svom sistemu naizmenične struje, ali je takođe zaslužan i za oko 300 drugih patenata. Naravno da njegov uspeh nije došao sam po sebi i naravno da se koristio raznoraznim trikovima kako bi bio što produktivniji. S tim na umu, predstavljamo vam nekoliko Teslinih saveta koje svi možemo da primenimo.

 

Pre nego što počnete sa radom, sedite i dobro razmislite

Nikola Tesla je često govorio o tome da je u stanju da vizualizuje svoje ideje i samo u retkim slučajevima je morao da crta šemu i plan rada. Retki su oni koji mogu da funkcionišu poput Tesle, ali ideja po kojoj proces prozvodnje započinjemo tako što ćemo se koncentrisati na krajnji proizvod može biti vrlo efektivna. Takozvano kreativno razmišljanje od nas zahteva da se opustimo i probleme prvo razradimo u glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla opisuje taj proces: „Moje metode su drugačije. Ja ne žurim i ne zalećem se sa praktičnim radom. Kada dobijem ideju, ja prvo počnem da je razrađujem u svojoj mašti. Menjam patent mašine, usavršavam je, nadograđujem i upravljam njome u sopstvenoj glavi. Apsolutno je nebitno da li sam turbinu pokrenuo u svojim mislima ili sam je testirao u svojoj radionici, rezultati su uvek isti!“

Važno je napomenuti da se Tesla nije rodio sa ovim veštinama, već ih je kao dete trenirao i usavršavao.

„Za svu inventivnost koju posedujem mogu da zahvalim svojoj majci i vežbama koje sam sa njom praktikovao. Pogađali smo jedno drugom misli, ponavljali duge rečenice i vežbali računanje iz glave. Ove svakodnevne lekcije su imale cilj da poboljšaju moje pamćenje i da razviju osećaj za kritičko razmišljanje. Nesumnjivo da su bile vrlo korisne!“

Sedite i pokušajte da zamislite kako bi vaš novi projekat mogao da funkcioniše kada ga završite. Kompletan plan razradite u glavi, od onih najsitnijih do najvažnijih detalja. Mogli bi biti iznenađeni kako mašina odlično funkcioniše u vašoj glavi.

Prošetajte

Ako s vremena na vreme izađete u kratku šetnju, vaša kreativnost će se neminovno povećati. Tesla je to odavno shvatio… Iako je njegova potrebna za šetkanjem vremenom prešla u opsesivno kompulsivnu naviku, neke od najznačajnih „eureka“ momenata doživeo je upravo tokom šetnji. Jedna od najpoznatijih ideja koje su mu “sinule” u hodu je svakako bila ona o naizmeničnoj struji.

„Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu. Jednom prilikom je šetao parkom sa prijateljem i recitovao poeziju, kada ga je revolucionarna vizija pogodila poput groma. Tu u parku, Tesla je samo pomoću grančice u prašini nacrtao grubu skicu motora, koji je pomoću rotirajućih magnetnih polja proizvodio naizmeničnu struju. Iako je ideja o neizmeničnoj struji postojala i ranije, niko je nije primenio u praksi, sve dok Tesla nekoliko godina kasnije nije izumeo indukcioni motor“.

Glavna ideja je da izađete iz zatvorenog prostora, prošetate i dozvolite vašim idejama da se inkubiraju. Na svežem vazduhu pre ćete doći do rešenja koje tražite.

Rešenje problema u samoći i miru

Poput mnogih pronalazača i kreativnih umova, i Tesla je zagovarao samoću prilikom osmišljavanja i rada na novim projektima.

„Um je oštriji, bistriji i spremniji u osami. Za konstruktivno razmišljanje vam nije potrebna velika laboratorija. Originalnost najbolje „uspeva“ u izolaciji, kada nema spoljašnjih uticaja da sputavaju vašu kreativnost. Najbolje ideje se rađaju kada ste sami!“

Većina nas ne mora da se bavi tako kompleksnim pitanjima kao Tesla, ali to ne znači da ne možemo svi imati koristi od malo samoće. Ukoliko se borite da dođete do novih ideja ili da dovršite već započeto, nemojte se ustručavati da se na neko vreme udaljite i sami sa svojim mislima osamite.