Brzi trikovi koji će zauvek "pripitomiti" vaš apetit (1 deo)

Negativne emocije i stres najčešći su uzročnici pojačanog apetita, ali u „kriznim“ trenucima nikako ne treba posezati za hranom. Osim što ćete uneti nepotrebne kalorije, steći ćete lošu naviku da nervozu suzbijate hranom. Evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da eliminišete glad…

1. Pijte vodu. Ukoliko popijete čašu vode, nakon desetak minuta osećaj gladi će se smanjiti. Međutim, izbegavajte konzumiranje sokova, čajeva ili vode tokom obroka, jer ćete na taj način umanjiti dejstvo enzima i kiselina koje učestvuju u varenju, pa ćete ubrzo nakon obroka osetiti glad.

2. Jedite zeleno povrće. Namirnice kao što su salata, kupus, kelj ili brokoli imaju vrlo malo kalorija, zbog čega su veoma poželjne na trpezi.

3. Pojedite jabuku. Umesto da posegnete za poslasticom – uzmite jabuku, jer je to jedna od najefikasnijih namirnica za “hitno gašenje apetita”. Ovo voće pruža osećaj sitosti, a ne sadrži mnogo kalorija. Jabuke efikasno zaustavljaju glad jer su bogate biljnim vlaknima koja regulišu lučenje hormona zaduženih za apetit. Jabuke sadrže prirodne voćne šećere koji održavaju optimalan nivo glukoze u krvi i sprečavaju napade gladi.

4. Banana za užinu. Ova voćka sadrži materije koje regulišu probavu i ima nizak sadržaj masnoće (100 g banane sadrži 0,5% masti), ali gotovo trenutno stvara osećaj sitosti, pa je idealna za suzbijanje gladi. Sadrži svega 90 kalorija i svarljive ugljene hidrate, a pritom je odličan izvor kalijuma i drugih minerala koji pomažu normalno funkcionisanje nerava i mišića.