Bolesti koje se prenose poljupcem

Osim dobrog provoda dodiri usana mogu da donesu i ne tako lepe stvari. Prepoznajte simptome mononukleoze na vreme…

Ivana, studentkinja treće godine ekonomije, završila je svoj jutarnji sat joge iscrpljena do bola. Bilo joj je hladno i tresla se. Nije joj bilo jasno šta joj se događa jer već dve godine tri puta nedeljno ide na jogu, posle čega se se oseća poletno i zdravo.

Jedva se odvukla u stan, gde je izmerila temperaturu, videvši da je povišena. Otišla je kod lekara. Posle silnih pretraga utvrđena joj je dijagnoza: mononukleoza. „Nemam pojma kako sam se zarazila. Činilo mi se da niko iz moje okoline nije bolovao od toga“, kaže Ivana.

Međutim, Ivana tada nije znala da je činjenica što studira dovodi u posebno rizičnu grupu. Prema najnovijem istraživanju, studenti, posebno brucoši, najizloženiji su Epštajn-Barovom virusu, koji uzrokuje tu bolest.

Zanimljivo, ako ste bili izloženi virusu kao dete, nećete da se razbolite. Ali ako niste, naučite kako da prepoznate simptome.

Da, prenosi se poljupcem.

Epštajn-Barov virus, koji u 90 odsto slučajeva uzrokuje mononukleozu, najčešće se prenosi, kako kažu lekari, ljubljenjem jezikom.

Ko je to mogao da mi prenese?

Od zaraze do pojave prvih simptoma može da prođe od četiri do šest nedelja, pa je pitanje da li ima smisla da računate iz čije ste sve čaše pili ili sa kim ste razmenili poljubac.

Kako se leči?

Ne postoji čarobna pilula za lečenje, ali možete da pomogne telu da se bori protiv infekcije: spavajte dovoljno, pijte puno vode i sokova, jedite voće, povrće i hranu bogatu proteinima.

Kada bi trebalo da idem kod lekara?

Ako duže od nedelju dana imate bilo koji od ovih simptoma (povišenu temperaturu, bolno grlo, fizičku iscrpljenost ili natečene limfne čvorove), dajte krv na analizu.

Kako znate da ste izlečeni?

Nekoliko nedelja možete da se osećate loše i iscrpljeno, a čak i nekoliko meseci u pojedinim slučajevima. Zato bi svakako trebalo da izbegavate i alkohol i fizičku aktivnost (jetra i slezina su vam možda otečene). A kad ozdravite, pričekajte da prođe bar četiri nedelje pre nego što nekoga poljubite.