Beli čaj – kulminacija elegancije

Beli čaj se sastoji od mladih listova i pupoljaka bilja Camellia sinensis, koji se suši na suncu ili pod uticajem pare, bez fermentacije. Sadrži najmanje kofeina, oko 1 % od šoljice kafe.

Čaj koji je pripremljen iz najnežnijih pupoljaka biljke čaja je za prave poznavaoce pravi biser.

Postoje četiri vrste čaja i to crni čaj, oolong, zeleni čaj i na kraju prefinjeni čaj  – beli čaj. Eksluzivnost belog čaja skriva se u procesu njegovog sticanja jer najfinije listove i vrhove biljke Camellia Sinesis beru ručno. Beli čaj dok ne dodje u šolju za čaj ne dolaze nikad u dodir sa ljudskom kožom. Pupoljke odmah posle žetve izlože pari i suše na suncu a to im daje trajnu “svežinu”. Suše ga tek nekoliko časova što omogučava da dodje do prirodne fermentacije kada se listovi omekšaju. U stvari lističe beru pre nego što se do kraja otvore I kada su pupoljci još prekriveni finim belim vlasima – odatle i potice ime- beli caj.

Beli čaj spada medeđu najskuplje čajeve jer  ga proizvode najmanje.

Beli čaj se razlikuje od zelenog i crnog po stepenu obrade. Najmanje je prerađen i zbog toga je zdraviji. Sadrži više korisnih sastojaka nego drugi čajevi.

Lekoviti efekti belog čaja:

Sadrži aminokiselinu teanin koja relaksira telo Kao i ostali “pravi” čajevi poboljšava nivo holesterola i šećera u krvi. Snižava krvni pritisak. Tri šoljice belog čaja dnevno navodno sprečavaju srčani infarct.

Beli čaj sadrži aktivne antioksidante koji su borci protiv raka. Ali za to treba popiti tri šolje dnevno. Pozitivno utiče na krvne sudove. Štiti od virusa i bakterije jer sprečava nastanak novih masnih ćelija i ubrzava otklanjanje masti iz zrelih masnih ćelija. Šolja belog čaja pre jela (obroka) smanjuje apetit.

Spremanje belog čaja

Ima blag, nežan I skoro sladak ukus. Za pripremu dobrog belog čaja najbitnija je prava temperature vode. Kod visokih temperature čaj dobija gorak ukus. Idealna temperature vode je 75 do 80 stepeni Celzija. Kašičicu čajnih listića prelijemo sa dva decilitra vode i ostavimo dva do tri minuta. Ako upotrebljavate čaj u filter vrečicama morate paziti jer prekoračenje minutaže čini čaj gorkim ibez ukusa.

Bolje vrste čaja imaju punu aromu i nisu gorki a sa onima lošijeg kvaliteta nije tako. Listiće možemo preliti i više puta vodom ali onda treba svaki put produžavati minutažu (četvrti put i do 15 minuta). Neki ljubitelji preliju čaj i hladnijom vodom ali onda ga ostave prelivenog I do pet minuta. Čaj sadrži kofein zato ga ne treba piti pred spavanje.

Beli čaj pijemo malo rashladjen i u malim gutljajima.