Artičoka – spas za probleme sa jetrom

Artičoka potiče s obala Sredozemlja, prvi su je uzgajali još stari Egipćani i Rimljani. Od svog antičkog originala ni današnje se nisu mnogo udaljile,  jedino što su gajene i vrste bez karakterističnih bodlji.  Izuzetan cvet se nalazi na vrhu stabljike sa lišćem, ali listovi i koren se nikada nisu koristili za jelo.

Artičoka ima malu energetsku vrednost i gotovo zanemarljive količine belančevina i masnoće, ali zato je izrazito bogata mineralima (kalijum, fosfor, kalcijum, mangan, magnezijum i sumpor),  vitaminima (provitamin A, vitamini grupe B i C ), a za njen gorak ukus zaslužna je taninska kiselina.

Istraživanja objavljena u klinici Scripps u San Dijegu ističu da ova namirnica igra  značajnu ulogu u doterivanju linije. Gorke materije direktno sagorevaju masti iz hrane. Na taj način se masne naslage neće taložiti na bedrima, stomaku i zadnjici.

Sadrži veliki broj fitohemikalija zbog kojih je veoma cenjena. Silimarin je svrstava u moćne antioksidanse. Sastojak lišća artičoke cinarin takođe povoljno utiče na rad jetre i bubrega. Najnovije studije pokazuju da artičoka podstiče sekreciju žuči i izlučivanje toksina, pa doprinosi stabilizaciji membrana jetrenih ćelija.

Artičoka smanjuje oksidaciju lipoproteina pa tako učestvuje u prevenciji nastanka aterosklerotičnih promena. Artičoka reguliše holesterol u krvi, podstiče sagorevanje masnoća, poboljšava varenje i rasterećuje jetru, a i  za pročišćava krv. Podstiče rad bubrega, suzbija crevne infekcije i smanjuje količinu uree u krvi.

Zbog znatne količine kalijuma, dobar je diuretik ali se isklučuje iz ishrane u kojoj je obavezna njegova restrikcija. Tvrdi se čak da ima afrodizijačko dejstvo. Korisna je i za dijabetičare jer je siromašna šećerima.

https://springwell.rs/proizvodi/nature-essential-articoka/

Nature Essential – Artičoka se može kupiti u Lilly drogerijama, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama.

Ili na telefonski broj: 018 576 120
Svakog radnog dana od 8:00 do 16:00 časova
(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)